Neden Öpüşüyoruz?

Sevginin gösterilme yolu olarak öpüşmenin anlam arayışı.

 Dünya nüfusunun yarısı sevgilerini göstermek için öpüşmeyi tercih ediyor. Diğer yarısını da primatif olarak kabul gören ve öpüşmeyi 'iğrenç' bulan topluluklar oluşturuyor. 80 milyondan fazla bakterinin aktarımına sebep olan bu eylemin medeni toplumlar tarafından içgüdüsel sergilenmesinin evrimsel veya toplum bilincinden kaynaklı olabileceği düşünülüyor.

Öpüşme eyleminin henüz bilimsel olarak bir açıklaması olmasa da bazı ihtimaller üzerine daha çok duruluyor. Bu ihtimallerden biri evrime dayanan, ağızdan besleme içgüdüsü. Sevgi ve şefkat duyduğumuz ilişkiler için mantıklı olabilir ama tabii ki öpüşmenin erotik boyutu bununla açıklanmaya yetmez. Bu bağlamda da dudaklarımızda bolca bulunan sinir hücreleri devreye giriyor. Dudaklarımızı değdirdiğimizde aldığımız hazzı partnerimize de yaşatabilmek için elimizden gelenin en makul yolu dudakları birleştirmek. Beyin açısından zengin bir duyusal deneyim olmasıyla bu hareketin sürekliliği anlam kazanmış oluyor.

Duygusal yönüne bakacak olursak; ilk Hıristiyanlar için öpüşme, bir çeşit ruh transferi. Bu romantik bakış açısıyla belki de doğru eşi seçmek için partnerimizi test ediyor olabiliriz. Ruhsal ve bedensel bütünleşmenin sembolik hareketi olarak öpüşmeden duyulan nörotik haz da işin bonusu oluyor. Üstelik test yalnızca ruh uyumu üzerine değil, kokuyla ilgili de olabilir.

Romantizmden biraz daha uzaklaşırsak; tüm memeliler kendilerine eş seçerken sağlıklı olanı tercih eder. Bunun en kolay yolu da koklamak. Hayvanların gelişmiş koku duyuları sayesinde nispeten uzak mesafeden de eş seçimi mümkünken aynı durum insanlar için pek geçerli değil. Bu dürtüyle eş adayımızı yakından koklamak yerine tepki çekmeyecek bir yöntem olarak öpüşme içgüdüsüne sahip olabileceğimiz ihtimaller arasında görülüyor.

İçgüdüsel sebeplerimiz ne olursa olsun, artık bu eylemin toplumsal bilinçle aktarımının devam ettiği aşikar. Sevginin gösterme biçimi olarak küçük bir öpücük eksik bırakıldığında sevgisizlik olarak kabul görebiliyor. Kısa ilişkilerde öpüşmeye verilen önem daha az olsa bile uzun ve sağlıklı ilişkilerde önemli bir yer kaplıyor.