Nedir Bu "Flört Şiddeti"?

İlişkilerimizde yaşadıklarımız hakkında ne kadar bilinçliyiz?

Öncelikle flört; kişiler arasındaki çok yakın duygusal arkadaşlık, aşk ilişkisi anlamına gelmektedir. Şiddet ise; bir devinimin, bir gücün, bir davranışın derecesi, sertlik anlamına gelmektedir. Şiddeti Dünya Sağlık Örgütü (WHO) genel anlamda “yaralanma, ölüm, psikolojik zarar veya kayıp ile sonuçlanan veya bunlarla sonuçlanması muhtemel olan; kişinin kendisine, başka bir kişiye, bir gruba veya topluluğa karşı fiziksel şiddet uygulama ve gücün tehdit veya fiili olarak kasıtlı kullanımı” şeklinde tanımlamıştır. İkisinin birleşimi olan flört şiddeti ise birçok teorisyen, düşünür tarafından farklı şekillerde açıklanmıştır.

Flört şiddeti; “ilişkide fiziksel güç kullanımı veya tehdidi olarak algılanabileceği gibi acıya neden olabilecek, kişileri duygusal açıdan incitmek niyetiyle uygulanan baskıdır” (Mıhçıokur ve Akın, 2015). Flört şiddeti gelecek zamanlarda aile içinde yaşanabilecek şiddetin ön izlemesidir. Flört şiddeti, diğer şiddet türlerine göre daha normalleştirilen bir şiddet kategorisidir. Çoğu kişi şiddet gördüğünün bile farkında değildir. Örneğin; kıskançlık, sesini yükselterek konuşma... Bunları yaşayan kişiler şiddet olarak algılayamayabiliyor. Şiddet normalleştirilmiştir. Başka bir tanım “yakın partner şiddetinin resmi ilişkileri ve resmi olmayan ilişkileri kapsayan bir terim” olduğunu söyler (WHO, 2013). Flört, toplumumuzda onaylanmayan ve gizli tutulan bir olgu olduğu için, flört şiddeti de öyle olmuştur. Hatta flört şiddeti de gençlerle (16-24) özdeşleşmemiştir toplumumuzda. Oysa araştırmalar, flört şiddetinin en yoğun yaşandığı yaş grubunun 16-24 yaş aralığı olduğunu gösteriyor (Mıhçıokur ve Akın, 2015, Şiddetli Sevgi). Flört şiddetinin tanımlarına baktığımızda, sadece fiziksel şiddeti içermediğini görüyoruz. Hem fiziksel, hem psikolojik, hem cinsel şiddeti içermektedir. İlerleyen zamanlarda ekonomik şiddet vb. boyutlara da ulaşması mümkündür. Flört şiddeti bireyin kişisel değerlerine zarar vermektedir. Özgüven kırılması, kendini değersiz hissetme, kendini aşağılık görme gibi durumlar oluşmaktadır. Fiziksel, psikolojik, cinsel şiddetten herhangi birinin olması flört şiddeti olması için yeterlidir. Zorla ilişkiye zorlamak bir flört şiddetidir. El kaldırmak bir flört şiddetidir. Kısıtlamak bir flört şiddetidir. 

Flört şiddeti, 1 aylık ve 1 yıllık, geçici veya kalıcı, heteroseksüel ya da biseksüel gibi detaylar fark etmeksizin her ilişkide ortaya çıkabilir. Her ilişkide farklı şekillerde gözlemlenebilir. Bir ilişkide kıskançlık denilen duygu artarak şiddete dönüşebilir, başka bir ilişkide “Onunla görüşme!” cümlesi şiddettir, bir başka ilişkide ise fiziksel güç kullanmak şiddettir. Her ilişki için biricik özellikler gösterir flört şiddeti. 

Şiddet uygulanan kişiler uygulandığı esnada bu olayı kavrayamayabilir ve gülüp geçebilir bile. Bunun normal olduğunu, herkesin başına geldiğini düşünülebilir çünkü flört şiddeti, şiddet türleri arasında en az göze çarpandır. Fark edildikten sonra da ilişkiyi sonlandırmayabilirler çünkü genç yaş grubunda (16-24) flört, statü simgesidir. Flörtün bitmesi statünün bitmesi anlamına gelmektedir. Farklı bir boyut ise, eğer ilişkide şiddet gördüğünü birey fark ederse, ilişki bittikten sonra da şiddet göreceğini, taciz edileceğini düşünerek, bunun korkusuyla da ilişkiyi bitiremeyebilir. İlişki bittikten sonra da ortaya çıkan şiddet, flört şiddeti sınıflandırmasına girer.

Flört şiddeti, zamanla artması özelliği taşımaktadır. İlk başlarda masum görünebilen davranışlar, yerini tehlikeli diye nitelendirilen davranışlara bırakırlar. İlişki esnasında basit, zararsız kıskançlıklar diye adlandırılan hatta bireye mutluluk verebilen olaylar zamanla kısıtlama, kendini aşağılık hissetme psikolojisi ve daha nicelerine yol açabilir. Sık sık tekrarlanma özelliği de taşımaktadır. Bir kereliğe mahsus olduğu düşünülebilir, bahane sunulduğu zaman kabul edilebilir ama bir süre sonra alışılagelir ve yinelenmeye başlanabilir. 

Flört şiddetinin psikolojik boyutunda olsun, fiziksel boyutunda olsun hiç fark etmeksizin birey kendini diğer bireye bağımlı görebilir. Flört şiddeti uygulanan birey kendi öz değerlerinden vazgeçebilir veya asimile olabilir. 

Normalleştirilen bir şiddet türü olduğu için, birey neye uğradığını anlamayabilir. Her şey mantıklı ve normal işliyor gibi gözükebilir ama aslına bakılırsa şiddet şiddettir ve tolerans gösterilemez. Basit bile olsa şiddettir. Birey şiddet artınca fark edebilir olayların ciddiyetini. 

Flört şiddeti alt dallara ayrılabilir. 

  • Fiziksel Flört Şiddeti: Flörtün vücuduna kasıtlı, istemli zararıdır. Tokat atmak gibi. 
  • Cinsel Flört Şiddeti: Flörtün cinsel birliktelik için zorlaması durumudur. Olumsuz cevabı kabul etmemesidir.
  • Psikolojik Flört Şiddeti: Flörtün bireyin hayatına müdahale etmesi durumudur. Küfür etmek, bağırmak gibi durumlar da psikolojik flört şiddeti sınıflandırmasına girer.
  • Sosyal Flört Şiddeti: Flörtün arkadaşlarına karışması, bazı kişiler ile görüşmeye izin vermemesidir. Sosyallikten alıkoymasıdır. 
  • Dijital Flört Şiddeti: Flörtün internet üzerinden de bireye karışmasıdır. Sosyal medya şifrelerinin istenmesi ve hesap sorulması gibi. 
  • Takip: Flörtün bireyde korkuya yol açacak şekilde ısrarla takip etmesidir. Sürekli hediye alıp bireyin karşısına çıkması da takip örneğidir. 

Flört şiddeti denilen kavram çok fazla olay içerir. Gündelik hayatta mutlaka duyduğumuz veya başımıza gelen birçok olay aslında flört şiddetidir. Örneğin; tokat atmak, dayak atmak, cezalandırmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, sosyal yaşamı sınırlandırmak, kendini ifade etmeyi engellemek, istemediği halde dokunmak, azarlamak, aşağılamak, küçümsemek, aldatmak, alay etmek, sesini yükseltmek, korkutmak, kontrol altına almaya çalışmak... Örnekler çoğaltılabilir.

İlişki içerisinde flört şiddeti olarak tanımlamadığımız şiddet unsurları olabilmektedir, bazen fark edilmez bazense tolere edilir. Bu bilgiler ışığında kendimize şu soruyu sormalıyız: İlişkimiz güvenli mi? Flört şiddetine maruz kalıyor muyum?