Norveç'te Silahlı Saldırı!

Ölümcül Oslo saldırısından sonra tutuklanan adam terörle suçlanıyor. Yetkililer nefret suçu ihtimali üzerinde duruyor.

Norveç'in başkenti Oslo'da meydana gelen silahlı saldırının ardından 42 yaşındaki bir adam cinayet, cinayete teşebbüs ve terör eylemleriyle suçlanarak tutuklandı.

Gece hayatının yoğun olduğu bir semte gece saatlerinde düzenlenen saldırıda iki kişi hayatını kaybederken 21 kişi yaralandı.

Cumartesi günü yerel saatle 01:00 civarında (23:00 GMT) bir gay bar da dahil olmak üzere üç ayrı yerde silah sesleri duyuldu.

Popüler bir LGBTQ+ mekanı olan London Pub'da ve Herr Nilsen caz kulübü ile bir barın yakınında ateş açıldı.

Oslo'nun yıllık Onur Yürüyüşü Cumartesi günü yapılacaktı, ancak polisin tavsiyesi üzerine iptal edildi.

Oslo Pride web sitesinde konuyla ilgili, "Yakında tekrar gurur duyacağız ve görünür olacağız, ancak bugün Onur kutlamalarımızı evden paylaşacağız." açıklaması yapıldı.

Polis Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Bunun bir nefret suçu olabileceğini düşünmek için birçok neden var." dedi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, olayı "masum insanlara yönelik korkunç ve derinden sarsıcı bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Kamu yayın kuruluşu NRK'dan gazeteci Olav Roenneberg, "Bir adamın elinde çantayla geldiğini gördüm, silahını aldı ve ateş etmeye başladı." dedi.

Polis olay yerinde biri otomatik tabanca olmak üzere iki silah ele geçirdi. Basın açıklamasında polis, saldırının ardından tüm acil durum personelini geçici olarak silahlandıracağını söyledi.

Tanıklardan bazıları "Olay olduğunda Londra'da dış bardaydım. Sadece bir el ateş edildiğini ve bir cam parçasının bana çarptığını fark ettim. Gittikçe daha fazla ateş açıldı, bu yüzden iç bara kaçtım." yorumunda bulundu.

"İlk başta insanlar ne olduğunu anlamadı, ama sonra büyük bir panik yaşandı."

Bir Facebook gönderisinde, London Pub'daki ekip, saldırıyı "kesinlikle korkunç ve saf kötülük" olarak nitelendirdi.

Bir kadın Verdens Gang gazetesine silahlı adamın hedeflerine dikkatlice nişan aldığını söyledi. "Ciddi olduğunu anlayınca kaçtım. Yerde hareketsiz bir şekilde kanlar içinde yatan bir adam vardı."

Norveç hükümdarı Kral Harald, kendisinin ve ailesinin dehşete düştüğünü söyledi. "Özgürlüğü, çeşitliliği ve birbirimize saygıyı savunmak için birlikte durmalıyız" dedi.

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, olayın ülkeyi sarstığını söyledi."Norveç, herkesin bir Cumartesi gecesi dışarıda kendini güvende hissetmesi gereken bir güven topluluğudur" dedi.

Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.


KAYNAK: BBC