Okullar Açılmadan Reading Slump'tan Çıkaracak Üç Kitap Önerisi

Hem faydalı hem akıcı üç kitap önerisi


Değirmen- Sabahattin Ali

Sabahattin Ali'nin ilk öykü kitabıdır. Kitap 1927-1934 yılları arasında yazılmış öyküleri içermektedir. Bu nedenle Sabahattin Ali'nin yurtdışına çıkmadan ve hapse girmeden önceki öyküleriyle sonraki öyküleri arasındaki fark oldukça belirgin. 1927'de öğretmenliğe yeni başladığı ve henüz yazarlık deneyimi olmadığı yıllarda yazdığı ilk öykülerinden kendini gittikçe geliştirip insanın kalbine dokunan bir yazar olma yolundaki ilerleyişini izleyebilmek oldukça keyifli. Ancak, tutuklandıktan sonra toplumcu bakış açısıyla yazmaya başladığı öykülerinin insanın içini paramparça eden mutsuz sonlarla bittiği hakkında sizleri uyarmak isterim.


Genç Kız Kalbi- Mehmet Rauf

Mehmet Rauf'un ülkenin osmanlı zamanından kalan kadınlara karşı aşırı tutucu ve aşağılayıcı bakışa karşı çıkmak ve genç kızlara tavsiye vermek niteliğinde yazdığı bir eser. Bir genç kızın günlüğü olarak yazıldığı iddia edilse de kitabın %80'inde öğütler, yargılamalar yer alıyor. Yazıldığı dönemdeki genç bir kızın yaşadıklarına dikkat çekmek ve o dönemin kitap yazma amacı olan fayda sağlayabilmeyi oldukça iyi başardığını düşündüğüm bir kitap. Ayrıca, günlük tarzında yazılmış 86 sayfalık bir kitap olması ise reading slump'tan çıkarmak için ideal.


Kadınlar Ülkesi- Charlotte Perkins Gilman

Üç Amerikalı erkeğin Kadınlar Ülkesini keşfini anlatan bu kitap feminist ütopyanın ilk örneklerinden biri. Dağların arasındaki gizemli bir bölgeye başta inanmayarak giden üç adamla birlikte bu bambaşka kültüre ve yaşayış biçimine sahip kadınların oluşturduğu ülkeyi keşfedeceksiniz. Diğer önerilere kıyasla sayfa sayısı daha fazla olsa da dilinin daha hafif olması ve kurgusunun ilgi çekici olması nedeniyle hızla okuyabileceğiniz bir eser.


İyi okumalar...