Olduğu Kadar: Feyyaz Yiğit'in İlk Kitabı Hakkında Fiskos
Feyyaz Yiğit'in kitabı hakkında öylesine bir yazı.
Feyyaz Yiğit denildiğinde aklımıza artık Gibi dizisi geliyor ama kendisi bundan çok daha fazlası, elbette.
Onu ilk defa gördüğümüz yer sanırım Okan Bayülgen'in gece programı "Disko Kralı" namıdiğer "Kingodisco". O vakitlerde de kendisinin tavrı ve mizahı zaten sevilmişti fakat özellikle 2018 yapımı Ölümlü Dünya filminde "Serbest" adlı karakteri canlandırdığı sahneleri viral oldu. O noktadan sonra herkes Feyyaz Yiğit'in kim olduğuna ve işlerine dair daha fazla merak geliştirdi. Akabinde Cinayet Süsü filmi sonrası hızını da alınca 2021, Gibi ile zaten günümüzdeki bilinirliğini sağladı.
Tüm bu işlerinin yanında yazdığı üç adet kitabı mevcut. Açıkcası kitapları muhtemelen dizisi ve oynadığı filmlerdeki izleyicisiyle eş sayıda bir okuyucuya sahip değil. Ülkemizde kitap okuma alışkanlıklarımızın zayıflığını düşünürsek bu oldukça normal bir durum. Keza kitapları da sırasıyla 2012, 2013 ve en son 2015 yılında yayımlanmış yani bugün sahip olduğu bilinirliği sağlayan faktörlerden önce.
Olduğu Kadar ilk kitabı. İki arkadaşın Bilecik'ten İstanbul'a gelip geçirdiği 11 günde başlarından geçenleri anlatıyor ve beklenildiği gibi mizahi ve absürtlükler içeriyor. Zaten İstanbul'a gitme sebepleri "Bilecik'te sahil olmadığı için hemen otogara gidip İstanbul'a bilet aldık" şeklinde açıklanıyor.
Kitabı, eğer dizi ve filmlerini izlemiş biri olarak okuyacaksanız yazıldığından bugüne stiline kattığı yenilikler ile sizi belki pek tatmin etmeyebilir. Ama bunlar kitabın komik olmadığı anlamına gelmiyor, okuduğunuzda mutlaka güldürecektir. Sadece beklentilerinizi gereksizce yükseltmemelisiniz. Sade bir dille yazılmış olan bu kitap ayrıca oldukça akıcı ilerliyor.
Feyyaz Yiğit'in bugün de yaratımında payı olduğu işlerindeki gibi nasıl arkadaşlarınızla sohbet ederken gerçekten anlamlı tespitler yakaladığınız anlar oluyor ise kitapta da buna benzer tatta hisler veren cümlelere rastlıyorsunuz. Bu kendisinin kalemine dair en hoşuma giden özellik.
İçten bir isyanı olan ve üzerine düşünülüp sadeleştirdiği bariz bu cümleler, bugün Aziz Kedi ile ürettikleri "Gibi" dizisinde de mevcut. Özgünleştikleri kısmın da bu olduğunu düşünüyorum. Hatta size sevdiğim bir alıntı: "İnsanlar büyüdüklerinde önemli olma zorunluluğu hissediyorlar sanırım. Gençken bu o kadar önemli değil çünkü o yaşa kadar mücadele etme hakkın var. O yaşa geldiğinde arz ettiğin önem yeterli değilse devreye bunlar giriyor..." (s.115). Hadi bir tane daha: "Bir insanın şu evrende bütünüyle kapsadığı her ne ise ben o şeyin altını çizmek istiyordum." (s.10) Meğer Feyyaz Yiğit düşünürmüş diye bir çıkarsama yapmaya çalışmıyorum, yazımı buraya kadar okuduysanız kast ettiğim şeyin bağlamını anladığınızı ümit ediyorum.
Diğer iki kitabını da çok merak ediyorum. Birini edindim bile, bu yaz muhtemelen okuduğum kitaplardan biri olacak.
Sizlere de iyi okumalar diliyorum ve son olarak Feyyaz Yiğit'ten eşsiz bir potpuriyi ikram ediyorum. İyi dinlemeler ♡
Kaynaklar:
Yazı kapağındaki görsel https://okuyanus.com.tr/urun/oldugu-kadar/ sitesinden alınmıştır.
Videodaki kesit ise https://www.youtube.com/watch?v=tRlac34Ql04 YouTube'dan alınmıştır.