Oldukça Yararlı Bir Fesleğen Çeşidi : Reyhan

Reyhan bitkisinin vücutta etkisi.

Reyhan bitkisi, 60' dan fazla sayıda bulunan fesleğen çeşitlerinin içerisinde en yaygın olarak bilinenlerin arasında yer almaktadır. Temel hatlarıyla parlak yeşil bir dokusu olsa da bazı yapraklarında mor ve kırmızı bölgeler hakimdir. Akdeniz topraklarında yoğun olarak görülmektedir.

Reyhanın içerisinde birçok vitamin, mineral ve antioksidan bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ise uçucu yağlar barındırır. Reyhanın içinde bulunan vitaminler A ve K vitaminleridir. Minerallere bakılacak olursa içinde magnezyum, kalsiyum, manganez, demir,çinko ve potasyum bulunmaktadır. Bu mineral ve vitaminler vücutta kan dolaşımının artmasını sağlar. Taze reyhanın ömrü çok uzun olmadığı için kurutulup tüketilme imkanı vardır fakat ne yazık ki bitki kurutulduğu takdirde içerisindeki bileşenler kaybolduğu için taze tüketilmesi önerilmektedir.

Hücre hasarına neden olabilecek serbest radikalleri durdurmaya çabalar, kalp hastalıkları ve kanser çeşitlerinin vücutta nüks etmesini önler. Akciğer kanseri, cilt kanseri, karaciğer kanseri ve ağız kanseri dahil olmak üzere kanser çeşitlerinin birçoğuna karşı savaşır. Reyhan, yüksek olan kan şekerini düşürmeyi amaçlar. Bu nedenle besinlerin yanında veya içinde reyhan tüketmek diyabet hastalığı için oldukça yararlı bir tedavi yöntemidir. Reyhan, antiseptik özelliğe sahip olması nedeniyle baş, mide, kas ve kemik ağrılarında ağrıyı azaltma özelliğine sahiptir. Ateş düşürücü ve antidoksan etkisi ile vücudu toksinlerden arındırıcı etkisi de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra mide asitlerini dengeleyip mideyi korur. Ağız içinde kötü kokuyu yok ettiği gibi çürük oluşumunu da engeller. Kaynatılıp suyu tüketildiğinde boğazı korur ve solunum yollarını güçlendiren bir özelliği de vardır.



KAYNAKÇA: https://www.unileverfoodsolutions.com.tr/konsept-uygulamalarimiz/baharat-ve-cesniler/yemeklere-cok-yakisan-reyhan-nerde-kullanilir-nasil-tuketilir.html

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/reyhanin-faydalari-nelerdir