Olimpiyatlar başladı!

Paris'te heyecan dorukta!

Paris 2024 Olimpiyatları 26 Temmuz tarihinde görkemli bir açılışla başladı. Tören boyunca elden ele dolaşan meşale, Sen Nehrinde gemilerin geçişi ve spor dünyasından pek çok ünlü isim tüm sporseverleri resmen ekranlara kilitledi. Benim en hoşuma giden Zinedine Zidane’ın Olimpiyat meşalesini Rafael Nadal’a verdiği an ve Rafael Nadal’ın Sen Nehrinde Serena Williams, Carl Lewis ve Nadia Comăneciyle botla seyahat ettiği kısım oldu. Yaşayan efsaneleri bir arada görmek çok güzeldi.

Bu isimlerin olimpiyat kariyerine bakarsak eski atlet Carl Lewis dokuzu altın biri gümüş toplamda on madalyayla tüm zamanların en çok olimpiyat madalyası kazanan beşinci sporcusu. Nadia Comăneci de jimnastik dalında beşi altın biri gümüş biri de bronz olmak üzere yedi madalyayla bu tabloda 18.sırada yer alıyor. Rafael Nadal’ın biri teklerde biri çiftlerde olmak üzere iki; Serena Williams’ın da üçü kardeşi Venus Williams’la çiftlerde, biri teklerde olmak üzere tenis dalında dört olimpiyat altın madalyası bulunuyor. 

Rafael Nadal, açılış töreni sırasında Olimpiyat meşalesini yakmadan önce Seine Nehri'nde bir teknede Serena Williams ile birlikte Olimpiyat meşalesini tutuyor. Paul Childs / Reuters

Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin stadyum dışında, Sen Nehrinin kıyılarında gerçekleşmesi geleneğe büyük bir farklılık getirmiş oldu. Şehrin merkezinde gerçekleşen bu etkinlik ücretsizdi ve hava yağmurlu olmasına rağmen 300,000’den fazla insan töreni canlı izledi. Tören liberté (özgürlük), égalité (eşitlik), fraternité (kardeşlik), sororité (kız kardeşlik), sportivité (sporculuk), solidarité (dayanışma), solennité (ciddiyet) ve éternité (ebediyet) gibi çeşitli tematik bölümlerle ilerledi. Ancak ana temanın birlik ve beraberlik olduğu söylenebilir çünkü törenin geneline ayrımcılığa karşı bir duruş hakimdi. 

Müzik anlamında da çok zengin olan törende Grand Palais'in tepesinde Fransız milli marşını solo söyleyen bir opera sanatçısını, Cumhuriyet Korosu Muhafızları ile performans sergileyen Aya Nakamura'yı ve Sen Nehri üzerinde yanan büyük bir piyanonun yanında John Lennon’ın "Imagine" şarkısının etkileyici bir performansını izledik. Ancak bana göre geceye damgasını vuran performans Celine Dion’un Eyfel Kulesi’nin birinci katında “L'Hymne à l'amour”u söylemesiydi. Son zamanlarda hastalığıyla gündeme gelen sanatçı 4 yılın ardından sahnelere bu performansla dönüş yapmış oldu.

Céline Dion, 2024 Paris Olimpiyat Açılış Töreni'nde sahne alıyor. FOTOĞRAF: NBC SPORTS

Tören, Olimpiyat meşalesinin nehir boyunca seyahatiyle sona erdi ve Eyfel Kulesi'nde muhteşem bir lazer gösterisi ve Olimpiyat ateşinin yakılmasıyla zirveye ulaştı.

Meşale taşıyıcıları Marie-Jose Perec ve Fransız judocu Teddy Riner, kazanı yakmak ve 2024 Olimpiyat oyunlarını açmak için geliyor. Fotoğraf: Mohd Rasfan/AFP/Getty Images