Oryantiring Nedir?

Oryantiring'in ne olduğuna kısa bir şekilde değinelim!

Zamanında benim de yakından ilgilenmiş olduğum eğlenceli, keyifli ve bir o kadar da sınırlarınızı zorlamanız gerekecek bir spordan bahsetmek istiyorum bugün sizlere: Oryantiring. Oryantiring ilk olarak 1800’lü yıllarda İsveç’te askeri eğitimlerin bir parçası olarak ortaya çıkmış, katılımcıların ellerindeki harita ve ek olarak pusula yardımıyla araziye yerleştirilmiş olan turuncu beyaz bayraklı hedeflere sırasıyla en kısa sürede ulaşarak parkuru tamamlamaları gereken bir spor türüdür.

Her bayraklı hedef noktasında katılımcıların hedefe ulaştıklarını belirtmeleri için zımba veya elektronik sistem yerleştirilmiştir. Önemli bir noktaya değinmek isterim ki; her hedefe sırasıyla gidilmelidir, bu yüzden eğer bayraklarda zımba sistemi kullanılmış ise her bir hedefteki zımbanın ucunda farklı sayıda iğnelerin olduğunu ve haritanızı işaretlediğinizde farklı sayıda delikler işaretlediğinizi bilmenizi isterim. Bu, katılımcıların rastgele ve sırasız bir şekilde hedeflere gitmelerini önlemek için tasarlanmıştır. Bu yüzden katılımcılar haritalarını işaretlerken doğru noktalara gitmiş olduklarından emin olmalıdır. Katıldığım ilk oryantiring yarışında elektronik yüzük sistemi kullanmış biri olarak bunun kesinlikle zımbaya göre daha pratik olduğunu söyleyebilirim.

Oryantiring farklı arazi koşullarında gerçekleştirilebilir. Parklar, ormanlar ve kampüsler en sık tercih edilen oryantiring alanlarındandır. Bazı kapalı alanlar da yine tercih edilebilir. Organizatörlerin yarışa hazırlık olarak yapması gereken bazı hazırlıklar vardır. Bunlardan ilki hedeflerin arazi alanına yerleştirilmesi ve sonrasında hedeflerin haritada işaretlenmesidir. Bunlara ek olarak haritada arazinin temel özelliklerini belirten işaretler ve simgeler de yer almalıdır. Geriye kalan tek şey ise harita ve pusulaların katılımcılara dağıtılıp parkura başlanmasıdır.

Atletizmden oryantiring sporuna geçiş yapmış biri olarak her ne kadar oryantiring sporunda da hız çok önemli bir faktör olsa da harita ve arazi okuyabilme, yer yön bilgisi oryantiring için en önemli yetkinlikler diyebilirim. Hem beden hem zihin sağlığı için çok yararlı ve eğlenceli bir spor oryantiring. Doğayla iç içe olup stres atabilmek ve adeta macera filmindeki bir karakter gibi orman içinde oradan oraya koşarak hedefleri bulmanın hissettirdiği başarı bu sporun favorim olmasının nedenlerinden sadece bazıları. Bana birçok açıdan katkısı olmuştur. İlgisi olanlara veya yeni aktivite arayışı içinde olanlara kesinlikle denemelerini öneriyorum. 


Referanslar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Oryantiring