Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey ve Daha Fazlası.
30 Aralık 1842'de İstanbul'da doğdu. Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın oğludur. İlkokula Beşiktaş'ta başladı ve 1856'da Mekteb-i Maarif-i Adliyeye devam etti. Hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hem hukuk eğitimi aldı aynı zamanda da Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda resim ve arkeoloji dersleri aldı. Bu sırada yurt dışı seyahatlerine çıktı ve buralarda resim koleksiyonlarını inceledi. Aynı zamanda müzelere merak sardı. Paris'e eğitim için gittiği sıralarda II. Milletlerarası Parsi Sergisi'ne katıldı ve sergide bir madalya aldı.
Osman Hamdi Bey, 1881'de İstanbul'da açılan iki resim sergisine katıldı. Müze-i Hümayun müdürlüğüne getirildi. Ve Türk müzeciliğine katkıda bulundu. Osman Hamdi Bey müze müdürlüğünün yanı sıra kültür sanat alanındaki çalışmalarıyla da ön plana çıkmıştır. Osman Hamdi Bey sayesinde Müze-i Hümayun, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne dönüştü. Müzenin tamiriyle yakından ilgilenmiştir. Sanayi-i Nefise Mektebi binasını inşa ettirdi. Tamamen yabancı asıllı öğretmenlerden oluşan bir zümre oluşturdu. Burada heykelcilik, oymacılık eğitimlerini başlattı.
Osman Hamdi Bey çok kültürlü bir isimdir. Onun üzerinde durulması gereken noktalardan birisi de ressamlığıdır. Portreler, peyzajlar, figürlü kompozisyon konusunda öncü oldu. Oryantalist tarzda eserler ortaya çıkarmıştır. Osman Hamdi resim, müzeci ve yazarlık yönlerinin yanında bürokrasideki başarısı dikkat çekicidir. Osman Hamdi Bey'in farklı alanlarda yeşitmesinde kesinlikle ailesinin de payı vardır.
Osman Hamdi Bey 24 Şubat 1910'da Kuruçeşme'deki yalısında vefat etti. Cenaze namazı Ayasofya Cami'nde kılınmıştır. En önemli eserleri; Kamplumbağa Terbiyecisi, İki Müzisyen Kız, Arzuhalci bilinen eserlerinden birkaçıdır. Osman Hamdi Bey Türkiye'de her zaman geçmişte ve gelecekte değeri bilinmesi gereken bir isimdir. Türkiye'ye müzeciliği getiren bir isim olması sebebiyle her zaman değeri bilinmelidir. Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Arkeoloji Müzelerinde Osman Hamdi Bey için ayrılan özel alanlar bulunmaktadır. Mutlaka bu müzeleri gezerken ziyaret etmeyi unutmayalım.
Arzuhalci tablosunda, arzuhal yazdıran iki kadın figürü görülüyor. Biri mavi diğeri ise siyah feraceli iki kadın. Osman Hamdi Bey burada feraceleri sınıf farklılıkları olarak göstermek için kullanmıştır.
Kur'an Tilaveti. Burada camiyi mekan olarak kullanarak Doğu'nun sahip olduğu zenginlikleri göstermek istemiştir. Halılar, çiniler tüm bu detaylar sanatçı tarafından ön planda tutlmuştur. Burada sanatçının oryantalist bir bakış açısıyla resmettiğini görüyoruz.