Overthinking: Aşırı Düşünme

Aşırı Düşünme üzerine

Çok düşünmek, insanlığın uzay boşluğu gibi. İçine çektikçe çekiyor, kurtulmak istedikçe derine batıyor. Endişe, kaygı, umutsuzluk, bilinmezlik daha sayamadığım bunu pekiştiren çok fazla duygu bulunuyor. Bazen, kalabalık içinde yalnız olduğunuzu düşünüyor musunuz? Ya da benim burda ne işim var diye? Ve ya neden bu yaşımda hala bir şeyler başaramadım diye? Aslında içimizde öyle derin bir his var ki düşündükçe o soruların hepsinin cevabı bulunamıyor. Cevap bulunamadıkça sorular artıyor yığınla beynimizde yer kaplıyor. Ufak bir dinlenme molasında bile, devamlı kafamızın içi konuşuyor. İşte bu örneği incelediğimizde, aşırı düşünmenin nasıl bir şey olduğunu görebiliyoruz.

Overthinking genellikle depresyon, anksiyete ve obsesif-kompulsif spektrum bozukluklarına bağlı olarak görülür. Aşırı düşünen kişiler kendini sıkışmış hissedebilir ya da hiçbir eylemde bulunamayacak durumda olabilir. Aynı düşüncelerin zihinde tekrarlanması, zihnin asla susmaması, geleceği çok düşünme ve geçmişi tekrar tekrar düşünüp yaşama gibi durumlar bunun sonucunda ortaya çıkan olaylardır.


Aşırı Düşünmenin zararları nedir?

Aşırı düşünmenin zararları, sürekli stres ve endişenin fiziksel sağlık sorunlarına, zihinsel yorgunluğa ve karar vermekte güçlüğe yol açmasıyla kendini gösterir. Bu durum aynı zamanda sosyal izolasyona, ilişki sorunlarına, üretkenlik kaybına ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Kişinin günlük yaşamdaki hayat kalitesinin düşmesine neden olarak psikolojik durumunu olumsuz etkiler. Uzun vadede zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşırı düşünme, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bir dizi olumsuz etkiyle ilişkilidir. Profesyonel yardım alarak bireyler, bu düşünce kalıplarıyla başa çıkabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürme yolunda destek alabilirler.


Overthinking (Aşırı Düşünme) nasıl durdurulur?

Aşırı düşünmeye karşı en etkili tedavi şekli bilişsel davranışçı terapidir. Terapinin etkisiyle beraber kişi olumsuz düşüncelere meydana okur ve endişelerini hafifletmek için çabalar. Bunun yanında meditasyon yapmak, günlük tutmak ya da yazmak kişinin olumsuz düşüncelere baş etmesini sağlar. Dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlıklar da aşırı düşünme tedavisinin bir parçasıdır.




Belirtileri, kendinizde yada bir yakınınızda gözlemliyorsanız mutlaka uygun sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kaynakça

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/overthink-asiri-dusunme-hastaligi

https://npistanbul.com/asiri-dusunme-hastaligi

"Fotoğraf Pinterestten alıntılanmıştır."