Özgüven Eksikliği Artık Sorununuz Olmayacak!

İlaç niyetine, kısa bir kitap.

İletişim yayınınları'nın psikoloji serisini bilmeyenleriniz olabilir. Önyargılarınızı kıracak harika kişisel gelişim kitaplarıyla dolu bir seri. Hayatınızı etkileyecek bilgilerle dolu. Aynı zamanda da öğrendiklerinizi gerçek hayatta yapabilmeniz için alıştırmalar da içermekte. Bugün ise Rita Steininger'in yazmış olduğu ''Kendine Güven, Çekingenlikten Kurtulmanın Yolları'' isimli kitabını inceleyeceğiz.

İlk olarak, özgüven eksikliğinin kalıtımsal mı yoksa sonradan öğrenilen bir davranış mı olduğunu açıklayan araştırmalarla bizi aydınlatıyor. Görünüşe bakılırsa hem kalıtsal hem de öğrenilen bir davranış. Buna sebep olacak bir çok olayları örneklerle veriliyor ve bu sayede kendinizde olan bu çekingenliğin altında yatan gerçek sebebini öğrenebiliyorsunuz. Çocukken duyduğunuz bir laf, akran zorbalığı gibi olaylar, maalesef ki, yetişkinliğimizde bile karşımıza çıkıyor. Bunun çözümü neyse ki var ancak belirtilmelidir ki sosyal fobi gibi ciddi hastalığa sahip olanların tedaviye ihtiyacı vardır.

Kitabı okudukça geçmişe dönüyor ve olayları bir bir hatırlamaya başlıyoruz. Bunları hatırlamak can sıkıcı olsa bile kendimizi iyileştirmenin önemli adımlarından biri. Sebepleri öğrendikçe, aslında yalnız olmadığımız hatta özgüven eksikliğinin çok yaygın olduğunu da araştırmalar sayesinde öğreniyoruz.

Bir sonraki adım ise iç sesimizi, yani öz eleştiriyi yapıcı hale getirmek. Kendimizi kötülemek ve hep negatif düşünceler içinde olmak bizi daha da derine çekmekle beraber hiçbir işe yaramıyor. Eleştiri yapıcı olduğu sürece başarının bir basamağı haline gelebilir. Kitapta verilen alıştırmalar sayesinde iç sesimizi gözden gelebilmeye başlıyoruz.

Çekingen insanların en büyük dertleri olan hayır diyememek, kendi fikrini savunamamak, tartışmaları kontrol edememek için de yapılmış araştırmalar ve çözümler mevcut. Kitabın sonunda ise kendi sınırlarmızı çizip kendimize saygı duymayı öğreniyoruz.

Umarım ki, hayatınızı az da olsa etkileyecek ve bakış açınızı değiştirecek bir kitap olur. Şiddetle tavsiye ediyor, iyi okumalar diliyorum!