Özgüveninizi Artırma Rehberi
Özgüven eksikliği hayatınızı etkileyen bir durum olabilir. Fakat bunu gidermek de sizin elinizde olabilir.
Özgüven, kendine güvenmeyi, sevmeyi ve her koşulda kendinle barışık olmayı tanımlar. Bence bir insanın hayatını rezil veya vezir etme noktasındaki en önemli kavram. Bu kadar önemli diyorum çünkü özgüvenli bir birey ne kadar yüksek bir hayat kalitesine sahipse, özgüven eksikliği yaşayan birey de o kadar düşük bir hayat kalitesine sahip olur. Özgüven eksikliğinin en temel belirtileri kendini sevmeme, ezikleştirme, diğerleriyle kıyas durumuna sokma, başarılarını yeterli düzeyde görmeme, kendine veya başkalarına güvenmemedir. Özgüvenin egoyla ayrılan ince bir çizgisi vardır aslında. Özgüvenli bir birey kendini sever, sınır çizmeyi bilir, egolu bir birey ise kendini en yüksek konumda görür, sinir çizmekten öte ''bu bana nasıl yapılır'' algısına odaklanır. Her şeyin en iyisine layık olduğunu ve daha aşağısının ona saygısızlık olduğunu düşünür. Egolu bir insan özgüvenli değildir. Özgüvenli bir insan ise egolu değildir. Özgüven, bir insanın hayatındaki her alanı etkiler diyebilirim. Romantik ilişkileri, iş yaşamı, aile, arkadaşlık bağları, sosyal ilişkileri... Peki hayatın içinde bu kadar önemli bir kavramsa özgüveninizi nasıl geliştirirsiniz?
1.Özbakım
Kendinize yeterli düzeyde özbakımı sağlamalısınız. Bunu sağlayacak tek kişinin siz olduğunuzu unutmayın. Görünüşünüz, giyinişiniz, saçınız, makyajınız... Kendinizi nasıl daha güzel hissediyorsanız tespit edin ve o noktalara özen gösterin. Özgüven; abartılı makyajlar,kıyafetler demek değildir. Özgüven,t eninize hiçbir kimyasal sürmeden de dışarı çıktığınızda kendinizi yeterli ve iyi bulma halidir.
2.Hareket veya egzersiz
Yapılan araştırmalara göre sürekli evde duran ve sosyalliği az olan bireyler gittikçe kendini daha az yeterli bulmaya başlıyor ve bu da kısır bir döngü gibi daha fazla evden çıkmamasına sebep olur. Özgüven için en temel adım hareket etmenizdir. Kendinizi yetersiz ve başarısız hissettiğiniz o an kalkıp hazırlanın, tek bile olsanız en güzel halinizle dışarı çıkın. En kötü bir 10 dakika yürüyün ve temiz hava alın. Unutmayın,siz kendinizi yetersiz hissediyorsunuz diye dünya dönmekten vazgeçmiyor. En kötü halinizdeyken bile en iyi olmaya çabalayın.
3.Rutinlerinizdeki değişiklikler
Özgüvensizliğin en temel belirtilerinden biri sosyal aktiviteleri azaltmak, sosyal ilişkilerde azalma görülmesidir. Birey bunu yaşadığı zaman, hayatındaki var olan rutinlerinde eksilme görülür. Bu nedenle özgüven problemi yaşayan bireylerde depresyon, tükenmişlik sendromu gibi durumlar daha çok ön plana çıkar. Çünkü kişi bunları yapmayı reddeder ve zamanla içine kapanık, çoğunlukla evde olan, dışarıdaki akan hayatı sadece izleyen bir kişiye dönüşür. Bu nedenle, atacağınız ilk adımlardan biri rutinlerinizde değişiklikler yapmaktır. Yeni ilgi alanları, yeni hobiler, kurslar, ortamlar oluşturmaktır. Bunları oluşturacak kişi sizsiniz. Kimse elinizden tutup sizi bir yerlere sürüklemek zorunda değildir. Ve başkaları bunu yalnızca bir süre yapabilir. Okul, iş hayatınız dışında kendinize farklı ve yeni ortamlar oluşturmayı denemelisiniz.
4.Yalnız da bir şeyler yapabilmek
Geldik en önemli kıstasa aslında. Bana göre, özgüvenli ve özgüvensiz bir kişiyi ayıran en net çizgilerden biri yalnız başına ne yaptıkları ve nasıl olduklarıdır. Özgüvenli bir birey dışarı çıkmak için, kahve içmek için, gezmek için bir kişiye ihtiyaç duymaz. Çünkü ne dedik, 'özgüven kendini sevme hali'. Kendini seven birey de dışarıya bağımlı olmaz, kendiyle vakit geçirirken keyif alır. Eğer bu noktada hayatınızda eksiklikler olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen özgüven kaynaklıdır. Ancak bunun çözümü var. Ama birçok maddede dediğim gibi bunu yapacak kişi de sizsiniz. Kendinizi bir miktar zorlamadan hayatta bazı şeyleri değiştiremezsiniz. Bu nedenle, tek başınıza bile olsanız kahve içmeye, kütüphaneye gitmeye veya alışverişe gitmeyi denemelisiniz. Hatta haftalık rutinlerinizde nasıl başkalarıyla planlarınız varsa kendinize ayırdığınız da en azından 1 gününüz olmalıdır.