Pact Sunt Servanda
Uluslararası hukukun temel ilkelerinden "PACTA SUNT SERVANDA"nın kökeni ve dinlerdeki yeri üzerine kısa bir çeviri
"AHDE VEFA"
Uluslararası hukukun temel ilkelerindendir.
Pacta, latince pactum sözcüğünün çoğuludur. sunt servanda ise "must be kept" anlamı taşır.
Bu prensip anlaşmaya dayalı sistemler ile ilgilidir.
İlke olarak, en basit anlamıyla, ister iç veya dış düzeyde, şahıslar veya devletler arasında olsun, söz konusu anlaşma veya mukaveleye taraf olanların, bu kapsamdaki yükümlülüklerini yazısal ifade ile ve manen yerine getireceğini beyan eder.
Bu ilke uluslarası hukuk veya andlaşmalar hukukuna mahsus değildir. Farklı isimlerdeki benzer prensipler, tüm dünyada pek çok yasal rejimde bulunabilir.
Doğuda Keldani'ler, Mısırlılar ve Çinliler tarafından geliştirilmiştir. Bu insanların görüşüne göre, her tarafın tanrıları sözleşmenin oluşumunda yer almışlardır, onlar da sözleşmenin garantörü olarak ve ihlalinden sorumlu olduklarından dolayı, sözleşmeye dahil edildiler.
Romalılar iyi düzenlenmiş bir ticaretin ancak anlaşmalara uyulduğunda mümkün olacağını kabul etti.
Antik roma'da verilen sözlere uymak onurlu ve saygı duyulacak bir davranıştı. Sözleşmelerin ilahi bir koruma, muhafaza altında olduğu düşünülürdü.
Orta çağlarda feodal sistem, lordlar ve vassallar tarafından gönüllü olarak dahil olunan bir sözleşmeler zincirini içeriyordu. Bu tür sözleşmelerin varlığı tek başına anarşiyi önleyiciydi.
Dinler ilk uygarlık çağlarından 21. yüzyıla kadar bu prensiplerin oluşmasında önemli rol oynadı.
Keza pacta sunt servanda müslümanlar için dini bir temeldir; Kur'an-ı kerim'de: Ya eyyühellezine amenü evfü bi'l'ukudi...", mealen; "ey iman edenler, yükümlü olduğunuz akitleri yerine getirin..." diye geçer.
Hıristiyanlık da sözleşmelerin önemli nüfuzlarını kullanmıştır. Talep edilen ana fikir, birinin verdiği sözü yerine getirmesidir. Aziz Augustinus düşman bile olsa, birine verilen sözün tutulmasını, yerine getirilmesini öğütlemiştir.
Riga Graduate School of Law
"What does mean "pacta sunt servanda" mean in public international law"
Author: Signe Lulena
Lecturer: Laura Ratniece
2019
Çevrilen Kaynak: (1) What Does "Pacta Sunt Servanda" Mean in Public International Law | Signe Lulena - Academia.edu