PAOK Futbol Kulübünün Tarihi

PAOK spor kulübünün tarihi hakkında bir yazı.

Geçtiğimiz haftalarda, UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz Galatasaray, İsviçre ekibi Youngboys'a hem İstanbul'da hem de İsviçre'de yenilerek organizasyona henüz play-off aşamasında veda etti. Bu mağlubiyet, Türkiye'ye kulüp düzeyinde UEFA organizasyonlarından kupa getiren (1999-2000 sezonu UEFA kupası ve UEFA Süper Kupası) tek takım olarak Galatasaray'ın büyük bir prestij kaybı yaşamasının yanı sıra, aynı zamanda kulübün Şampiyonlar Ligi'ne katılımı durumunda elde edeceği önemli miktardaki finansal kaynaktan da yararlanamamasına sebep oldu. Bunlara ek olarak Galatasaray, bu sene ilk defa uygulamaya konulan 36 takımlı UEFA Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatındaki turnuvasına katılım sağlama hakkını kaybetti. Bu nedenle yine yeni formatındaki Avrupa Ligi'nde yollarına devam edecekler.

Galatasaray, yeni formatındaki organizasyonda her takım gibi dördü iç sahada dördü de deplasmanda olmak üzere toplamda 8 maça çıkacak. Çekilen kuralarda Galatasaray, Tottenham, Ajax, PAOK, AZ Alkmaar, Dinamo Kiev, Malmö, Elfsborg ve RFS kulüpleriyle eşleşti. Kura çekiminin ardından yapılan hesaplamalarda, Galatasaray'ın en kolay kurayı çektiğine ilişkin istatistikler yayımlandı. (NTVSpor, 2024). Bu hesaplamanın hangi parametrelere ve değişkenlere ne kadar ağırlık verilerek yapıldığını bilmiyorum. Ancak bilindik bir tabirle maçlar, her zaman "sahada kazanılan" bir mücadeledir. Ali Sami Yen tarafından hedefi "Türk olmayan takımları yenmek" olarak belirlenen bir takım olarak Galatasaray, umarım turnuva boyunca üstün bir mücadele sergiler ve hedefine ulaşır. 

Galatasaray, organizasyondaki ilk maçını 25 Eylül'de İstanbul'da Yunanistan temsilcisi PAOK ile oynayacak. Ben de bunun üzerine PAOK’un tarihine değinen bir yazı yazmak istedim. Biraz araştırma yaptım ve ben bu kulübün tarihini oldukça ilginç buldum. Umarım sizlerin de ilgisini çeker.

"Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton" (kısaca PAOK), 1922'de Yunanistan'ın çeşitli yerlerine yerleşen ve ardından "Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi" dolayısıyla Selanik'e gelen İstanbullu (Konstantinoupoliton buradan gelir) ve Anadolulu Rumların Selanik'te kurdukları bir spor kulübüdür. Kulübün tarihi, İstanbul Pera'da yaşayan Rum topluluğunun 1877'de kurduğu "Hermes" isimli spor kulübüne kadar gider (Football History.org, b.t).

Bilindiği üzere kulübün renkleri siyah-beyazdır. Kulüp arması için seçilen bu iki renkten siyah, Anadolu'dan Yunanistan'a gelen Rum azınlıkların yaşadığı matemi temsil ederken, beyaz rengin seçimi ise yerleşimcilerin geldikleri bu yeni topraklarında yeni bir başlangıç yapmaya yönelik umutlarını ifade eder (Football History.org, b.t).

1929'a kadar kulübün ambleminde, şans getirdiği düşünülen ve at nalının etrafını sardığı dört yapraklı bir yonca vardı. Her bir yaprağında takımın adını oluşturan dört harfin olduğu bu amblem, Kostas Koemptzopoulos isimli bir tütüncü tarafından kendi tütün markasından ilham alınarak takıma önerilmişti (PAOK, b.t) 1929 yılına kadar bu amblemi kullanan PAOK, sonradan Bizans'ı temsilen çift başlı kartalı kulübün arması olarak belirler. Ancak Bizans sembolünün aksine buradaki çift başlı kartalın kanatları iki yana açılmamış olup içe doğru kapalı vaziyettedir -ki bu bir çeşit yas durumunu ifade etmektedir (Football History.org, bt.). 2013 yılında ise kulüp ambleminin dış hatları altın sarısı renkle kaplanmıştır (PAOK, b.t).

PAOK kulübü ilk olarak Farsça/Türkçe'de "çeşme" anlamına gelen "Sintriviani" isimli stadyumda oynadı. Destekçilerinin aldıkları loto/piyango biletlerinin gelirleri ile inşa edildiği 1950'lerin sonundan itibaren PAOK kulübü maçlarını "Toumbia" isimli stadyumda oynamaktadır (Football History, b.t). Toumbia Stadyumu, günlük işlerinden artakalan zamanlarında geceleri stadyumun inşaatında çalışan gönüllüler tarafından inşa edilmiştir (Football History, b.t)

Takımın tarihindeki en golcü futbolcusu, kulüple toplamda 136 kez rakip ağlarını sarsan Stavros Safiris'tir. 2019 yılında ise ulusal ligi namağlup tamamlayarak 34 yıl sonra şampiyon olan PAOK tarihi bir zafere imza atmıştır (PAOK, b.t). Şu anda PAOK futbol kulubünü, daha önce Galatasaray ve Beşiktaş'ın yanı sıra Türkiye A Milli futbol takımını da çalıştırmış olan Rumen teknik adam Mircea Lucescu'nun oğlu ve eski kaleci Razvan Lucescu çalıştırmaktadır.

 

 

Kaynaklar

Football History.org (b.t). PAOK FC. https://www.footballhistory.org/club/paok.html adresinden 17 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

NTVSpor (2024, 31 Ağustos). Avrupa Ligi'nde en zor kurayı çekenler listelendi: Türk takımlarının yeri gündem oldu. https://www.ntvspor.net/foto-galeri/avrupa-ligi-nde-en-zor-kurayi-cekenler-listelendi-turk-takimlarinin-yeri-gundem-oldu-66d334d0ec7add04396e1e98/1 adresinden 17 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

PAOK FC (b.t). Milestones. https://www.paokfc.gr/en/history-2/hall-of-fame/ adresinden 17 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

Web Archive (b.t). PAOK FC.  

https://web.archive.org/web/20191105123857/https://www.footballhistory.org/club/paok.html

adresinden 17 Eylül 2024 tarihinde alınmıştır.

 

Resimli Kaynaklar 

https://pixabay.com/photos/greece-thessaloniki-saloniki-greek-1766013/

https://pixabay.com/photos/byzantium-empire-flag-emblem-1861197/