Parfümün Tarihine Yolculuk

Tüm dünyada kullanılan hoş kokulu ürünler olan parfümün tarihi gelişimine bir yolculuk.

Parfümün tarihte ilk karşılaşılan şekli tütsülerdir. Hiyeroglifler Mısırlıların MÖ 3000'den itibaren koku ürettiklerini göstermektedir. O zamanlar kokular ve Tanrılar arasında güçlü bir bağ olduğundan firavunlar güzel kokulu mezarlara gömülürdü .

Vücuda sürülen ilk sıvı parfümü Yunanlılar çıkarmıştır. Bitki reçine ve otları öğütüp yağlarla karıştırrarak vücuda sürülen ilk kokuyu yapmışlardır. Sıvı parfümü icat edenlerin Yunanlılar olmasına rağmen damıtma işlemi Araplar tarafından geliştirilmiştir.

Bazı kaynaklara göre İbn Sina ile birlikte parfümün damıtma kısmı çiçeklerin ezilmesi gibi birtakım işlemlerden oluşuyordu. Yavaş yavaş tüm dünyaya yayılan koku kültürü 1190 yılında Paris'e geldiği zaman ticari amaçlara kapı açmış ve günümüzdeki alanlara da hizmet etmeye başlamış denilebilir. Avrupa'da hıyarcıklı veba salgını sırasında doktorlar; hastalığı önlemek için çeşitli bitkiler, baharatlar ve yağlarla dolu maske takıyorlardı. Kokulu yağların zararlı kokuyu ortadan kaldırabileceği inancı, Orta Çağ'da parfümün artmasına neden oldu.

Fransa'da parfüm 17. yüzyılda yayıldı. Çünkü o yıllarda Paris'te dışkı kokusu hakimdi. Ülkedeki pislik önüne geçilmez bir hale gelmişti. Elizabeth'in yönetiminde parfüm kullanımı yaygınlaştı ve halka açık bütün alanlar parfüm kokuyordu. Kraliçenin kötü kokulara tahammülü yoktu. Düzenli banyo yapmak yaygın olmadığı için parfüm kötü kokuları kapatmak için kullanılıyordu.

Yine 17. yüzyılda Kral XIV. Louis'İn sarayı "parfümlü saray" olarak biliniyordu. Çünkü kral her gün yeni bir parfüm sipariş veriyordu. O zamanlarda parfümlerin içeriğinde nesli tükenmekte olan hayvanların tehlikeye sokan avlanmala sonucunda elde edilmiş olan misk gibi maddeler kullanılmaktaydı.

Günümüzde parfüm üretiminde Fransa ve İtalya başı çekmektedir.

Parfüm günümüzde artık zenginlerin ve asillerin kullandığı bir ürün olmaktan çıkmış, sadece kişisel zevk ve tarzı ifade etmenin bir yolu olmuştur.