Pati Bilincinden Sorumluluk Bilincine

Bu yazımda hayvanlara karşı olan sorumluluklarımızdan bahsettim. Kullandığım tüm görseller arkadaşlarımla yaptığımız besleme etkinliğinden:)

Hayvanlar, hayatımıza renk katan mükemmel canlılardır. Bir hayvan sahiplenmek, sadece onunla vakit geçirmeyi ifade etmez. Hayvanlar, sevgi ve sadakatleriyle hayatımızı anlamlı kılarlar. Hayvanlarla kurduğumuz bu özel ilişki, bağlılık, onlara karşı olan sorumluluklarımızı da beraberinde getirir. İşte bu sorumluluklar pati bilinciyle başlayıp sorumluluk bilincine ulaşan yolculuğu, tamamlanmayı ifade eder.

Hayvan sahiplenmek ciddi bir sorumluluktur ve anlık duyguların bizi yönlendirmesiyle harekete geçebileceğimiz bir durum değildir. Bir hayvan sahiplenmeden önce kendimize sorular sormalıyız. Buna hazır mıyız? Bakımlarını üstlenebilecek miyiz? Bir ‘’sorumluluk bilinci’’ ile hareket edebilecek miyiz?

Pati Bilinci: Koşulsuz Sevgi ve Bağlılık  

Pati bilinci, bir hayvanı sahiplenmek, hayvana duyulan sevgi ve bağlılık, hayvanı evin bir bireyi olarak görmek, hayvan hassasiyeti olarak karşımıza çıkabilir. Ancak bu sevgi tek başına yeterli değildir. Bir hayvanı sahiplenmek demek, onu yalnızca sevmeyi değil, ona karşı sorumluluklarımızı da tam anlamıyla yerine getirmek demektir. Yani pati bilincine sahip olmak sorumluluk bilincine ulaşmakla aynı şey değildir.

Sorumluluk Bilinci: İhtiyaçların Karşılanması ve Farkındalık

Sorumluluk bilinci birden fazla şeyi ifade eder. Öncelikle yeme içme ihtiyaçlarının karşılanması, temizliği, veteriner kontrolleri, aşılarının düzenli yapılması, ihtiyaçlarının düzenli temin edilmesi, dış tehditlerden korumak, evde güvenliğinin sağlanması, dışarıya bırakmamak, hayvanın fiziksel ve duygusal olarak tüm ihtiyaçlarının karşılanması tam anlamıyla bir sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi demektir.

Eğitim ve Toplumsal Sorumluluklar

Hayvanlara karşı sorumluluk bilincini arttırmaya yönelik faaliyetler, ebeveynler için çocukları yeteri kadar bilgilendirmek ve hayvan sevgisinin aşılanması. İnsanların ya da diğer dış etkilerin onlara zarar vermesinin önüne geçmek üzere yapılan farkındalık çalışmaları, ilgili stk ve dernekler ile birlikte işbirliği yapmak, düzenli bağış yapmak, yasaları ve hayvanların nasıl korunması gerektiğini bilmek ve yaptırımlardan haberdar olmak, hayvanlara karşı duyarlı olmak ve haksızlık karşısında ses çıkarmak, toplum olarak hayvanların sesi olmamız gerektiğini misyon edinmek ve bu doğrultuda bilinçle hareket etmek ve benzeri çalışmalar yapmak. Sadece evimizdeki hayvan dostlarımızı değil sokaktaki canlıların da hakkını gözetmek.

Özetle pati bilincinden sorumluluk bilincine geçişte hayvanları sadece sevmemizi değil sorumluluk duygusuyla hareket ederek onlar için daha güzel, yaşanabilir bir dünya yaratmanın önemini ve gerekliliklerini anlatır. Bir hayvanı yalnızca sahiplenmek yeterli değildir, o hayvana yeterli sevgiyi ve bakımı sunmamız gereklidir. Unutmamalıyız ki bu dünya sadece bizim değil...

Bir köpeğin sahibine olan bağlılığını ve sadakatini anlatan filmi izlemek isterseniz sizler için ismini bırakıyorum: Hachiko: A Dogs Tale