Petra Antik Kenti

Gül Kırmızısı Şehir: Petra

Tarihçesi ve Yapımı

Yahudi tarihçi Josephus bölgeye Musa zamanında Medyanlılarca yerleşildiğini ve bunların beş kralından birisinin adının Rekem olduğunu yazar. Yunanlılar Petra, Araplar Rekem olarak adlandırmışlardır.

MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatiler'e başkanlık yapmıştır. Roma İmparatorluğu zamanında ise burası işgal edilen kadar başkent olarak kalmıştır. Petra'nın hangi amaçla yapıldığı araştırmacılar tarafından konu edinilmiş fakat bir sonuca varılamamıştır. Son yapılan bir araştırmaya göre ise de Petra'nın altında gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümünde kral mezarlarının olduğu kesinleşmiştir.

Dünyanın Yedi Harikası arasında yer almaktadır. Burası Ürdün'de bulunmaktadır. Yunanca taş anlamında gelmektedir. Muazzam bir işçilikle inşa edilmiştir Petra. Güneşin yansımasıyla sarıya, turuncuya ve pembe renklere dönüşmektedir. Bundan dolayı rose city olarak adlandırılmaktadır.

Petra antik kentinde tiyatro, ev, tapınak gibi yapılar kireç taşı oyularak yapılmıştır. Petra coğrafi konumu sebebiyle ticaret yollarının üzerinde bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü Nebatiler ticaretteki üstün başarıylarıyla her zaman adından söz ettirmiş bir uygarlıktır.

Ürdün'ün önemli turizm merkezidir Petra. MÖ 1. yüzyıldan itibaren buhur ve baharat ticaretiyle zenginleşen Nebatilerin başkenti olarak gelişmeye başladı. Nebatilerden sonra Roma İmparatorluğu hâkimiyeti altına girmiştir. Her iki dönemde de adından çokça bahsettirmiştir. Yaşanan doğal afetler sonucunda önemini yitirmiş o dönemlerde sadece bedevilerin yaşadığı bir alan olarak hâkimiyetini devam ettirmiştir.

Petra, şehirin birçok yapısının oyulduğu kayaların renginden dolayı gül kırmızısı şehir olarak ünlenmiştir. Petra, kaya bloklarına oyulmuş barınma yerleri, tapınakları, kaya mezarları, su kanalları, tiyatroları, sütunlu sokaklarıyla ev sahipliği yapmaktadır.

1200 metre uzunluğundaki derin kaya yapılarından antik kente giriş yapılarak geziye başlanılıyor. 3 ila 12 metre genişliğindeki yüksek yarık kayalar, resmen insanı büyüleyici nitelikte.