Petrol İncisi “SHELL”

Shell logosunun hikayesi ve logo incelemesi

Küçük bir antika dükkânı en fazla ne kadar yükselebilir? Doğa severler için açılan bu dükkân, şimdi dünyayı ileriye taşıyor. “Doğal gazıyla.”


Shell, petrol ve doğal gazının aranması, üretilmesi ve pazarlanmasında uzman enerji şirketidir. Türkiye’de 1923’te faaliyete geçmiştir. Dünyada birçok yere gaz ulaştıran Shell markası ve logo hikayesini yakından tanıyalım. 

Shell kelimesi 1891’de ilk kez Marcus Samuel and Company tarafından kullanılmıştır. Marka, “Uzak Doğuya sevk edilen gaz yağının ticari ismi” olarak gündeme gelmiştir. Markanın kurumsal statü kazanmasının ardında Samuel’in Shell transport and Trading Company’si vardı.

1907’de Londra’da Samuel ailesini, doğa severlere deniz kabukları sattığı antika küçük dükkanıyla başlar. Marcus ilk ticari faaliyetini bu işle gerçekleştirir. Samuel bir ziyaretinde petrol ticaretini gözlemliyor. Alınan kârı hesaplayınca bu iş ona daha makul geliyor. İlk büyük tankeri olan Murex ile işe başlıyor. Ve yaptığı satışlarla Marcus kendini bu işle bütünleştiriyor.

Petrol ve gaz sektörünün ileri gelenlerinden Shell, bugün dünyada birçok yerde ismini okutuyor. 


LOGO HİKAYESİ 

Shell kelimesi İngilizcede deniz kabuğu anlamına gelir. Logo yıllar arasında değişim göstermesine rağmen deniz kabuğu yerini korumuştur. Kırmızı ve sarının hâkim olduğu logoda İspanyol bayrağının renkleri kullanıldığı bilinmektedir.  


İlk logo siyah beyaz deniz kabuğu çiziminden oluşur. 4 yıl sonra mevcut logonun arkasına siyah fon atılır. Ve logonun yönü değiştirilir. İlk logoya nazaran siyahların hâklim olduğu bu görsel, negatiflik hissettirir.

1909’da yapılan logoya baktığımızda siyah fon kalkmıştır. Bunun yerine kabuğun üst kısımlarına siyah konturlar eklenmiştir.

1930’da yapılan dördüncü logo, diğer siyah beyaz logolardan en çok öne çıkan logo olmuştur. Oran-orantının, dengenin olduğu bu sade logoda taç görünümü verilerek markanın kimliği daha da parlatılmıştır.

Beşinci logo (1948) renkli döneme geçişi simgeler. Çizgileri ve taraklı yapısıyla 1909’da yapılan logoyu anımsatıyor. Kırmızı ve sarı renkleri hâkim logoda. Bir diğer unsur ise metin kullanımıydı. Marka ilk defa logosunda Shell ismine yer vermişti. Kırmızının hakimiyeti dış konturdayken sarı rengi iç kısmı renklendiriyor. Metin rengi beyaz, metin hizası ortalı, harf şekli majisküldü. Shell, renkli görünümüyle artık karşımızdaydı. 

Bundan yedi yıl sonra Shell logoda tekrar değişikliğe gidiyor. Kalın konturlardan kurtulup ince ve daha sade görünüm kazanıyor. Lekesel değeri çizgiye taşıyor. Ve artık logo daha netti. Bir önceki logoda yazılan marka ismi burada kırmızıydı.

1961’de, 1904’te yapılan logodan izler görebiliriz. Çünkü marka arka plana bu kez kırmızı fon kullanmıştı. Kırmızı arka plan deniz kabuğunun kontur çizgileriyle örtüşmüştü. Sarı ve kırmızı renginin tonunda değişikliğe gidilmişti.

1971’de logo daha sert hatları temsil ediyor. Arka fon kalkmış yerini daha güçlü konturlara bırakmıştı. Markanın amacı logoyu daha güçlü göstermekti. Fakat bunu dikdörtgen arka fonla değil de daha güçlü konturlarla yapmışlardı. Logonun içinde bulunan marka ismi daha sert ve daha dikkat çekici biçimde kabuğun altına hizalanmıştı. Kabuğun tarak kısmını simgeleyen çizgiler daha da uzatılmıştı.

1995’te yapılan logo pek bir değişim göstermiyor. Sarının tonunda değişime gidilmiş. Marka yazısı daha yumuşak bir fontla yazılmış.

1971’de ise marka logonun son halini kullanmıştı. Tek farkı metin olmadan sunulmasıydı.