Podcast nedir?

Radyonun bir adım sonrası, alternatifi

Günümüzde radyo yayınlarının bir adım sonrası, alternatifi olan podcast’ler oldukça popüler noktalara geldiler. Artık oturup radyo dinlemiyoruz ama yürürken, otobüste, arabada hatta uyurken bile podcast dinleyebiliyoruz. 

Podcast kelimesi, pod ve broadcast sözcüklerinin birleşimiyle oluşuyor. iPod’un adındaki pod ile yayın anlamına gelen broadcast kelimesinin cast kısmından türemiş bir kelime. İlk ortaya çıktığında iPod’lar ile dinlenmek üzere tasarlanıyor ama günümüzde farklı dijital ortamlardan ve cihazlardan dinleyebiliyoruz. 

Blog yazmak yerine de tercih edilebilen podcast yayınlarında her bölüm farklı bir konu üzerine oluyor. Fikirlerinizi sesli olarak dile getirdiğiniz bu dijital ortamda vaktinizi keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

İnternet erişimiyle istediğiniz platformda, istediğiniz yayını dinleyebilirsiniz. Akıllı cihazlarınıza indirip, daha sonra internet ortamlarda da dinleyebilirsiniz. Spotify, YouTube, Google Podcasts, Amazon Music, Castbox ve iTunes gibi platformlar oldukça çeşitli podcast menüsü sunuyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe popüler hale geliyor podcast yayınları. Aşağıda Spotify Türkiye’den 5 yayını paylaşıyorum. 

Türlerin Yaşam Hakkı

Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok

Şen Dullar

Uyumadan Önce Aklımdan Geçenler 

The Bırtcast