Probleminizi Bir Kağıda Yazarsanız Yarısı Çözülmüş Olur! ''Kidlin Yasası''
Sizi üzen, geren veya sıkan bir probleminiz olduğunda onu basit ve net şekilde bir kağıda yazın.
Kidlin Yasası Nedir?
Hayatınızdaki problemi kâğıda basit ne net şekilde yazabiliyorsanız probleminizin yarısı çözülmüş demektir. Bu yasaya göre önce problemin ne olduğunu basit bir şekilde kâğıda yazmalısınız. Daha sonra onun sebebini, onun hissettirdiklerini vs. gibi sorunları adım adım yazarsanız, yarısı çözülmüş olur. Devamını da siz getirmelisiniz. Çünkü çoğu problemde aslında olayı bile bilmiyoruz. İkili ilişkilerde, psikolojik duygularda veya iş hayatında yaşadığımız bir problemde o kadar gergin ve çözüme ulaşmak için o kadar aceleci oluyoruz ki sonunda hiçbir şeyi çözemiyoruz. Önce sorunu anla sonra onu kâğıda basitçe yaz ve problemin yarısı çözüldü bile!
Örnek verelim
İş için bir sunum hazırladınız ve sunmadan önce mail ile gönderdiniz. Size yanıt olarak düzeltmeniz gereken yerler olduğu söylendi. O anda ‘ya sunum yarın, ben nasıl düzelteyim şimdi bunu? Zaten zor yaptım, olmuyor işte’ vb. düşüncelere girerseniz akşama kadar bunu düşünecek ve problemi çözmeye odaklanamayacaksınız.
Elinize bir not defteri yani kâğıdı alın. Buraya ‘sunumda düzeltmem gereken kısımlar var’ yazın. Gördüğünüz gibi problemin yarısı bitti. Yani saatlerce oflamak, üzülmek veya pes etmek yerine 2 dakikada sorunu bulup yazdınız. Daha sonra ise ‘sunumda düzeltmem gereken kısım neresi’ sorusunu yazın ve görebiliyorsanız siz bulun, göremiyorsanız gelen cevaba geri soru sorarak bunu bulun. Düzeltilmesi gereken yeri öğrendiniz mi? O kâğıda ‘sorun 25-36 arası sayfalardaki örnek yetersizliği’ gibi bir açıklama yazıp vaktinde oraları bitirebilirsiniz. Şimdi onu düzeltmek daha kolay.
Psikolojik bir örnek daha…
Gün içinde hiçbir şey yapasınız gelmiyor ve bıkkın hissediyorsunuz. Bir kâğıda ‘mutsuzum’ yazın. Bu, hislerinizi anladığınız için problemin yarısını çözecektir. İkinci sıraya ‘neden mutsuzum veya mutsuz olmama sebep olan durum ne’ sorusunu yazın. Eğer sebebiniz varsa onu düzeltmeye veya yenmeye çalışmanız için adım atmanız gerekecek. Fakat bu soruya cevabınız ‘bilmiyorum’ ise bu sefer de ‘peki beni şu an mutlu edecek şey ne’ veya ‘neyin eksikliği beni mutsuz hissettiriyor’ diye yazın. Sizi mutlu edecek şey sorusuna cevabınız varsa onu uygulayın ya da bu soruya cevap yoksa eksikliğini çektiğiniz şeyi bulun. Örneğin eksik olan sevgi ise sevgilinizle, ailenizden biri ile veya arkadaşınızla buluşup bunu düzeltebilirsiniz.