Psikolojide Bağlanma Teorisi

Çocuklukta, ergenlikte ve yetişkinlikte bağlanma stilleri

Bağlanma oranları ve bağlantı ömrü, yaşayabilme gelişimi ve yaşamları üzerindeki önemli etkilerle bilinmektedir. Bu teori, gençlikten yetişkinliğe kadar çevrelerle oluşan duygusal bağların kişilik gelişimi, ilişkiler ve psikolojik refahın mevcut olduğu bir teoridir.

Bowlby'nin sistem teorisi, bu bağların erken gelişmeye ve ilerlemeye devam edebilen içsel çalışma modelleri boyunca şekillenip ilerlemeye devam ediyor. Bu bağlar, güvenli, kaygılı, kaçınmacı ve korkulu bağlanma kapsamı olarak farklılaşır. Güvenli bağlantı, duygusal durumun karşılanabileceği öngörülebilirlik gelişirken, kaygılı ve kaçınmacı değişimler daha karmaşık ve açık bir şekilde şekillenir. Güvenli şekilde parçalanan bireyler, duygusal düzenleme ve olumlu sosyal ilişkilerde daha başarılı olma, kaygılı ve kaçınmacı azaltmalar daha yüksek risk alma eğilimindedir.

Bağlanma stilleri:

Güvenli bağlantı: ebeveynden veya ebeveynden duygusal destek alabileceği öngörülebilir ve sevgi dolu bir gelişme gelişir. Bu insanların kendilerini güvende hissettiklerinde, keşfetme ve yeni deneyimlere açık olma olasılıkları daha yüksektir.

Kaygılı anahtar: Ebeveynin veya bakıcının tutmasız, bazen duyarlı olmayan veya bazen aşırı derecede acı çekmesi için sürekli gelişir. Bu bağlantının kesilmesinin terk edilme korkusuyla birleşmesi ve kişinin aşırı duygusal olarak beslenmesi.

Kaçıngan bağlantısı: Ebeveynin duygusal olarak uzak, ilgisiz veya soğuk olduğu bir gelişme gelişir. Birey yakınlığı ve duygusal değişimleri reddeder ve bağımsızlığa daha fazla değer verir.

Korkulu bağlanma: Çocuklukta hem yakınlık arayan hem de reddedilme korkusuyla karşı karşıya kalan bireylerde gelişir. Bulaşacak olanlarda yakınlık hem de terk edilme korkusu nedeniyle utangaç olabilirler.

Bağlanma yalnızca bireyleri değil aynı zamanda çevrelerini de etkiler. Sosyal İlişki Modeli (SİM), bağlantıların yerel, çoğunluktan bu kadar dinamik etkilenerek yaygınlaşması. Bu modelin bağlandığı figürlerin ve bu değişimlerin önemli olduğunu vurgular.

Ergenlik ve çocuklarda bağlanma figürleri daha çok arkadaşlara ve romantik partnerlere kayar. Bağlanma ayrıca kimlik gelişimiyle de güçlü bir şekilde bulunur; Güvenli bağlanmaya sahip kimlik oluşma süreci daha başarılıdır.

Sosyal ve duygusal ilişkiler kritik bir rol oynanabilir, uzun parça parçalarında ve yaşam boyu bozulmayan bir faktördür.