23 NİSAN'IN ÖYKÜSÜ

Uzun yıllar ders kitaplarında gördüğümüz bu fotoğrafın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız ile alakalı öyküsünü biliyor musunuz?


Uzun yıllar ders kitaplarında gördüğümüz bu fotoğrafın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mız ile alakalı öyküsünü biliyor musunuz?

Fotoğrafta gördüğümüz küçük kız çocuğu 1915'te Osmanlı Tokat Başsavcısı iken, Kuvayı Milliyecilere katılıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 11 kurucu milletvekillerinden biri olan Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızı Nuriye İdil.

Nuriye İdil'in TBMM'nin açılımının çocuklara ithaf edilen bir bayram olarak kutlanmasında ilham kaynağı olan öyküsüne bakalım.

Atatürk Konya’da Mevlana Türbesine yakın Şems okuluna ziyarete gittiğinde ikinci sınıfta olan Nuriye İdil’i öğretmenleri Atatürk’e çicek vermesi için görevlendiriyorlar. Küçük kız Mustafa Kemal Atatürk’e  çiçekleri takdim ederken heyecan ve korkudan titriyor. Küçük kızın bu halini gören Atatürk'ün küçük kızı kucağına aldıktan sonraki muhabbetlerini şöyle dile getiriyor Nuriye İdil:

“Nasıl titriyordum, görseydiniz. “Otur bakayım” dedi. Kucağına aldı. Titriyorum… Hemen titreyen elini, elimin üstüne koydu. Resimde de görülür. ‘’Titreme küçük kız, titreme’’ dedi. Bana kimin kızı olduğumu sordu. ‘Aferin, ilk şapka giyen sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?’ diye sordu. ‘Çok seviyorum Paşam’ dedim. Atatürk de ‘O halde her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edeceğim, onlarla birlikte oynayın, kaynaşın’ dedi.

Birkaç ay sonra da Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasını çocuklara armağan etti. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyaloğumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum.”

Daha sonra çekilen bu fotoğrafı Atatürk’ün kendisine yollattığını söyleyen Nuriye İdil, Atatürk için “Atatürk öyle bir adamdı ki gözlerine bakamazdınız. Projektör gibi gözleriyle içinizi okuyan çok yakışıklı, çok güzel bir adamdı. Sesi gayet mülayim, otoriter bir asker sesi değil, tatlı bir sesi vardı.” bu cümleleri kurmuştur.

Yaşamında birçok yayın organına röportaj vererek Atatürk’le tanışmasının ve böyle anlamlı bir günde isminin anılmasının haklı gururunu, sevincini anlatan Nuriye İdil 2013 yılında vefat etmiştir.