Python-101, 1. Bölüm : Bilmeniz Gereken Temel Python Fonksiyonları
Giriş seviyesinde bir Python rehberi...
Python, kullanım kolaylığı nedeniyle oldukça rağbet gören bir programlama dilidir. Python'ın kodlama dili genellikle fonksiyonların İngilizce anlamlarına bağlı olduğu için anlaşılması ve öğrenilmesi kolay bir dil olarak görülür. Kodlamaya yeni başlayacak insanlar için uygun bir yapıdadır. Bu nedenle çokça tercih edilen bu dilin en temel fonksiyonlarını ve çalışma prensiplerini sizler için bir araya getirdik. Bu rehberdeki tüm kodlar Python'ın Anaconda dağıtımının bir parçası olan Spyder geliştirme ortamında yazılmıştır.
Bazı Veri Tipleri
Phyton çeşitlik veri tiplerine ev sahipliği yapar. Bu veri tipleri Python'da öğrenmeniz gereken ilk şeylerden biridir. Python skaler ve skaler olmayan veri tipleri bulundurur ve bu veri tipleri şu şekildedir:
int: İngilizce'deki integer yani tam sayı anlamına gelir. Bir verinin tipi int ise bu veri tam sayı şeklindedir ve küsuratsız yazılır. Örnek: 5, 10
float: Ondalıklı sayıları ifade etmek için kullanılan veri tipidir. Örnek: 10.0, 10.1
bool: Boolean veri tipini ifade eder. Bu veri tipi yalnızca True (doğru) ve False (yanlış) değerlerini alır.
NoneType: Özel bir veri tipidir. Sadece None (hiç) değerini alır.
Skaler olmayan veri tiplerine de string veri tipi örnek verilebilir.
str: String veri tipini ifade eder. Yazı formundaki nesneleri ifade eder. Bu veri tipinin kullanılması için metin iki kesme işareti (') ya da iki tırnak işareti (") arasında bulunmalıdır. Örnek: "Merhaba", "2", '3.2', 'Merhaba'
Bir ögenin veri tipini öğrenmek için type() fonksiyonu kullanılabilir.
Veri Tipi Değiştirme
Veri tiplerini değiştirmek de Python'ın içinde yer alan fonksiyonlarla mümkündür. Python'da fonksiyonlar yanında parantezle gösterilir. Örneğin str(), int(), float() birer fonksiyondur.
Mesela normalde 7 değeri bir tam sayı, yani int tipindeyken float(7) programın bu değeri 7.0 olarak görmesini sağlar.
7.9 ondalık bir sayıyı (float) gösterirken int(7.9) programın bu sayıyı 7 olarak görmesini sağlar. Burada önemli olan nokta, Python'ın herhangi bir yuvarlama yapmayacağını bilmektir. Python sadece sayının tam kısmını alacaktır. Bu nedenle int(7.9), 8 değil 7 cevabını verir.
str(12) ise 12 sayısının program tarafından bir sayı değil de metin olarak görünmesini sağlar.
Program Çalıştırma
Spyder üzerinden kodlama yapıyorsanız, programınızı çalıştırmak için yukarıda yer alan ve imleç üzerinde geldiğinde Run File (F5) yazan oynatma tuşuna basabilirsiniz. Programın çalıştığını sağ tarafta, In [13] yazan yerde görebilirsiniz. Yine aynı şekilde F5 tuşuna basarak da programı çalıştırabilirsiniz. Bu şekilde de programın çalıştığını gözlemlemek mümkündür ancak sonucun ne olduğunu görmek istiyorsanız bundan biraz daha fazlasının yapılması gerekmektedir. Bu noktada print() fonksiyonu devreye girer.
print() Fonksiyonu
print() (yazdır) fonksiyonu programda yaptığınız değişiklikleri görmenizi sağlar. Bu fonksiyonu kullanmanız programı etkilemez, programınız çalışıyorsa print() fonksiyonu olmadan da çalışacaktır ancak programınızın yarattığı etkiyi görebilmeniz için bu fonksiyonu kullanmanız gerekmektedir. Aradaki farkı aşağıda görebilirsiniz.
Python'da İşlemler
+: Toplama işlemi belirtir. Örnek: 3 + 2 = 5
-: Çıkarma işlemi belirtir. Örnek: 3 - 2 = 1
*: Çarpma işlemi belirtir. Örnek: 3 * 2 = 6
/: Bölme işlemi belirtir. Her zaman çıktı float cinsinde olur. Örnek: 3/2 = 1.5 , 3/3 = 1.0
%: Bir bölümden kalanı gösterir. Örnek: 3%2 = 1
**: Bir sayının üslü halini verir. Örnek: 3 ** 2 = 9
//: Tam sayı bölümünü belirtir. Bölümün ondalık kısmını içermez sadece tam kısmını çıktı olarak verir. Örnek: 3 // 2 = 1
Bölme dışındaki işlemler iki int arasında olduğunda çıktıyı int olarak verir. İki float ya da bir float ile bir int arasında olduğunda çıktıyı float olarak verir. İşlem önceliği ise parantez () > üsler (**) > çarpım (*) = bölüm (/) = bölümden kalan (%) = tam sayı bölümü (//) > toplama (+) = çıkarma (+) şeklindedir. Üstünlükte birbirine eş görülen işlemlerde (toplama ile çıkarma gibi) öncelik soldan sağa gerçekleşir.