Python-101, 2. Bölüm: Stringler, Yorumlar ve Değişkenler

Giriş seviyesinde bir Python rehberi...

Stringler

İlk bölümde stringlerden biraz bahsetmiştik. Stringler, Python'un yazı biçiminde algıladığı karakter dizimleridir. Bu dizimlerin, değişken değil de string olarak kullanımı için iki yöntem vardır.

1) Diziyi iki kesme işareti (' ') veya iki tırnak işareti (" ") arasına koymak

Diziyi direkt yazmanız durumunda program ya hata verecektir ya da diziyi bir değişken olarak algılayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için de programın stringleri algılaması gerekmektedir. Dizimler, Python içinde iki kesme ya da iki tırnak işareti arasında yer alırlarsa string olarak algılanırlar. Bu durumu, 1. bölümde bahsettiğimiz type() fonksiyonu içinde gösterirsek daha rahat anlaşılabilir.

Stringlerde hem sayı hem de yazı kullanılabilir

Görüldüğü üzere, iki kesme işareti (' ') veya iki tırnak işareti (" ") arasındaki dizimler string olarak algılanmaktadır. Aynı şekilde, bu işaretlerin arasındaki sayılar da string sayılmaktadır.

Eğer bir stringin içerisinde kesme işareti ya da tırnak işareti kullanmanız gerekirse backslash (\) işaretini bu işaretlerden önce kullanmanız gerekmektedir.

Backslash kullanarak kesme ve tırnak işaretleri stringlerin içinde yer alabilir

2) str() fonksiyonunu kullanmak

Python içinde bulunan str() fonksiyonu da dizilerden string oluşturmak için kullanılabilir. Parantez içine yazılan dizimler program tarafından string olarak algılanacaktır. Bu yöntemi tipini bilmediğiniz dizimlerin string olduğundan emin olmak için kullanmanın daha iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. Yine de, değişkenlerin kullanıldığı yerlerde bu fonksiyonu kullanmak iyi bir fikir olacaktır.

Yorumlar

Bir Python programında yorumlara da yer verilebilir. Yorumlar, direkt olarak programın bir parçası değildir, programı herhangi bir şekilde etkilemezler. Genel olarak program sahibinin kendine not yazmasını sağlamak ya da programı başka programcılara açıklamak amacıyla kullanılırlar. Tek satır gerektiren yorumlar için hashtag (#), birden çok satır gerektiren yorumlar için yorumun başına ve sonuna üçer adet tırnak işareti (""") koyulması gerekir.

İki farklı yorum türü arasındaki fark, program hiçbir çıktı vermese bile çalışmaya devam ediyor

Değişkenler

Python, nesne odaklı bir programlama dilidir. Bünyesinde bulundurduğu her şeye bir nesne muamelesi gösterir. Bu nedenle bu objelerle daha rahat işlem yapılabilmesi için değişkenler kullanılabilir. Değişkenler büyük ve küçük harfe duyarlıdır.

Küçük ve büyük harfe duyarlılığı görebilirsiniz

İşlemleri bu değişkenleri kullanarak yapmak mümkündür.

Değişkenler kullanılarak gerçekleşen bir bölme işlemi

Bu değişkenler, programı kullananlar tarafından da belirlenebilir. Bunun için input() fonksiyonunu kullanmak gereklidir.

input() fonksiyonu

input() fonksiyonu, programı kullananlardan girdi almak için kullanılır. Girdi ne olursa olsun, string tipinde sayılır ve eğer tam sayı ve ondalıklı sayı olarak kullanılmak isterse, int() veya float() fonksiyonlarını kullanmak gerekir.

input() fonksiyonunun kullanıldığı bir program, konsola girdi yazılmadan önce

Programın devamını görebilmek için sağ taraftaki konsoldan soruyu cevaplamak (soru olmadığı zamanlarda da bir girdiye yer vermek) gerektiğini unutmayın.

input() fonksiyonunun kullanıldığı bir program, konsola girdi yazıldıktan sonra

Soruya cevap verildiği takdirde, programın çalışmaya devam ettiğini görebilirsiniz. Bu programda, kullanıcının yaşını ele aldık ve bu yaşı yazdırdık. Kullanıcıdan aldığımız ve yazdırdığımız bu girdinin tipini gösterdik ve sonra age_nb adındaki bir değişken belirleyerek kullanıcıdan alınan girdiyi bir tam sayı haline getirdik, bunu tipine yeniden bakarak kanıtladık.