Python-101, 2. Bölüm: Stringler, Yorumlar ve Değişkenler
Giriş seviyesinde bir Python rehberi...
Stringler
İlk bölümde stringlerden biraz bahsetmiştik. Stringler, Python'un yazı biçiminde algıladığı karakter dizimleridir. Bu dizimlerin, değişken değil de string olarak kullanımı için iki yöntem vardır.
1) Diziyi iki kesme işareti (' ') veya iki tırnak işareti (" ") arasına koymak
Diziyi direkt yazmanız durumunda program ya hata verecektir ya da diziyi bir değişken olarak algılayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için de programın stringleri algılaması gerekmektedir. Dizimler, Python içinde iki kesme ya da iki tırnak işareti arasında yer alırlarsa string olarak algılanırlar. Bu durumu, 1. bölümde bahsettiğimiz type() fonksiyonu içinde gösterirsek daha rahat anlaşılabilir.
Görüldüğü üzere, iki kesme işareti (' ') veya iki tırnak işareti (" ") arasındaki dizimler string olarak algılanmaktadır. Aynı şekilde, bu işaretlerin arasındaki sayılar da string sayılmaktadır.
Eğer bir stringin içerisinde kesme işareti ya da tırnak işareti kullanmanız gerekirse backslash (\) işaretini bu işaretlerden önce kullanmanız gerekmektedir.
2) str() fonksiyonunu kullanmak
Python içinde bulunan str() fonksiyonu da dizilerden string oluşturmak için kullanılabilir. Parantez içine yazılan dizimler program tarafından string olarak algılanacaktır. Bu yöntemi tipini bilmediğiniz dizimlerin string olduğundan emin olmak için kullanmanın daha iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. Yine de, değişkenlerin kullanıldığı yerlerde bu fonksiyonu kullanmak iyi bir fikir olacaktır.
Yorumlar
Bir Python programında yorumlara da yer verilebilir. Yorumlar, direkt olarak programın bir parçası değildir, programı herhangi bir şekilde etkilemezler. Genel olarak program sahibinin kendine not yazmasını sağlamak ya da programı başka programcılara açıklamak amacıyla kullanılırlar. Tek satır gerektiren yorumlar için hashtag (#), birden çok satır gerektiren yorumlar için yorumun başına ve sonuna üçer adet tırnak işareti (""") koyulması gerekir.
Değişkenler
Python, nesne odaklı bir programlama dilidir. Bünyesinde bulundurduğu her şeye bir nesne muamelesi gösterir. Bu nedenle bu objelerle daha rahat işlem yapılabilmesi için değişkenler kullanılabilir. Değişkenler büyük ve küçük harfe duyarlıdır.
İşlemleri bu değişkenleri kullanarak yapmak mümkündür.
Bu değişkenler, programı kullananlar tarafından da belirlenebilir. Bunun için input() fonksiyonunu kullanmak gereklidir.
input() fonksiyonu
input() fonksiyonu, programı kullananlardan girdi almak için kullanılır. Girdi ne olursa olsun, string tipinde sayılır ve eğer tam sayı ve ondalıklı sayı olarak kullanılmak isterse, int() veya float() fonksiyonlarını kullanmak gerekir.
Programın devamını görebilmek için sağ taraftaki konsoldan soruyu cevaplamak (soru olmadığı zamanlarda da bir girdiye yer vermek) gerektiğini unutmayın.
Soruya cevap verildiği takdirde, programın çalışmaya devam ettiğini görebilirsiniz. Bu programda, kullanıcının yaşını ele aldık ve bu yaşı yazdırdık. Kullanıcıdan aldığımız ve yazdırdığımız bu girdinin tipini gösterdik ve sonra age_nb adındaki bir değişken belirleyerek kullanıcıdan alınan girdiyi bir tam sayı haline getirdik, bunu tipine yeniden bakarak kanıtladık.