Web Programlamanın Önemli Frameworklerinden Django Hakkında Merak Edilenler
Web programlamada kullanılan Django framework nedir? Merak ediyorsanız buyrun Python Django framework'ü beraber inceleyelim.
Bugünkü yazımda sizlere Python yazılım dilinin web programlama alanında kullanılan framework'ü Django'dan bahsedeceğim. Web programlamaya olan ilgim nedeniyle Django framework'ü öğrenirken sizlerle de bilgilerimi ve öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Birlikte Django framework'ü inceleyelim.
Framework Nedir ?
Yazılım geliştiriciler tarafından oluşturulan, belirli uygulamalara özel (web programlama, mobil uygulama, oyun programlama vb.) kütüphanelerden ve fonksiyonlardan oluşan, gerekli testlerden geçerek kullanıma açılan yapılara framework denir.
Backend tarafında, dinamik web projeleri gerçekleştirmek için frameworkler yazılımcılara hız kazandırmaktadır. Hazır kütüphanelere sahip olan yazılımcılar için zamandan da tasarruf etmeyi sağlamaktadır.
Django Framework Nedir ?
Python yazılım dili ile kodlanan, açık kaynak kodlu, BSD (Berkeley Software Distribution) lisansı ile lisanslanmış, yüksek seviyeli bir web programlama framework'üdür(yazılım iskeleti veya yazılım çatılarıdır). Kurulumu kolay olan Django, kullanıcılarına detaylı hata raporu ve sunduğu arayüz ile başka frameworklere kıyasla öne çıkmaktadır.
Amacı; karmaşık yapıda bulunan web yazılımlarının kolay kullanılması ve anlaşılmasıdır. Projeye ait kayıt etme, güncelleme, silme işlemlerinin yapıldığı dinamik yönetim panelini otomatik olarak sunar. Veri tabanı ile ilgili kodlama yapılmaması sebebiyle yazılımcılara kolaylık sağlar. Böylece yazılımcılar zamandan tasarruf edebilirler.
Neden Django Öğrenmeliyiz ?
Popülerliği artan Python yazılım dilinin en çok kullanılan ve geliştirilen yazılım dili olması sebebiyle Django framework'ü kullanmak da web uygulamaları geliştirmekte son derece hem faydalı hem de mantıklı olacaktır.
Django framework'ün özellikleri nelerdir ?
- Django, şablon katmanlarına sahiptir.
- Formlar ve geliştirme süreçleri sunar.
- Katmanları güvenliği görüntüler.
- Python uyumludur ve model katmanı bulunmaktadır.
- Yüksek performans ve optimizasyon hizmetlerine sahiptir.
- Coğrafi çerçeveler tasarlamak ve web uygulamasını geliştirek için ortak araç kullanmak.
- Web uygulamaları gelişiminde gereken tüm temel işlevleri kapsar.
- Uzun süreler alacak web projelerini kısa sürede tamamlatmak.
- Barındığı sunucuda fazla enerji tüketmez.
- Güvenli projeler geliştirilir.
- SQL komutu kullanmadan özel veri tabanları oluşturma imkanı sunar.
- Hazır admin ve kullanıcı paneli sunar.
- MVT yapısına sahiptir(model-view-template)
Django'nun avantajları nelerdir ?
- Kullanımı kolaydır. Web programlamak isteyenler için iyi bir seçenektir.
- Güvenlik açıklarını azaltır.
- Veri tabanı oluşturmak için SQL bilmeseniz de web programlama yapabilirsiniz.
- Kodlamada hata yapıldığı zaman hata raporunu ayrıntılı biçimde sunar.
- Popüler framework olduğu için kaynak bulmak kolaydır.
MVT yapısı nedir ?
MVT yapısı; yazılımcılıkta kullanılan mimari desen veya tasarım desenidir. Amacı; yüklü miktardaki kod yapısınını sunulduğu karmaşık uygulamalarda yazılım dosyalarının düzenli tutulmasını ve kodların okunaklı, anlaşılabilir olmasında yardımcı olan yapıdır. Açılımı ise model, view, template'dir.
Model; veri tabanı ile ilgili kodların tutulduğu katmandır. Burada özel bir SQL komutu yazılmasına gerek yoktur.
View; templae ve model ile bağlantılı çalışır. Fonksiyonların yazıldığı, gerekli işlemlerden sonra emplate içerisindeki HTML dosyalarına yönlendirilen katmandır.
Template; HTML, CSS, Javascript gibi kodlar burada yer alır. Sayfa tasarımlarının bulunduğu, kullanıcıların web sitesinde gördükleri kısımları barındıran katmanlardır.
Django Framework'ü kullanan siteler
- Youtube
- Nasa
- The New York Times
- National Geographic
- Spotify
- Mozilla
Bugünkü yazımda web programlamaya olan ilgimden dolayı öğrenmekten keyif aldığım yazılım dillerinden Python'ın Django framework'ünü bilgilerim ve öğrendiklerim doğrultusunda kısaca tanıtmaya çalıştım. Bir sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle.