Reading Slump (Okumada İlgisizlik Dönemi) Nedir?

Bir süredir okuyamıyorum, kitaplar elimde sürünüyor ya da okusam bile anlayamıyorum diyorsanız, sizin derdinizi sanırım bulduk!

Bu yazımda kitap okumayı seven kitlenin kısa veya uzun dönemli yaşayabileceği reading slump döneminden bahsedeceğim. Reading slump nedir önce kısaca bundan bahsedelim. "Slump" kelimesi anlam olarak 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır: “aniden düşmek veya çökmek”, “yavaşça hareket etmek veya bir yere düşmek” anlamlarında kullanılır. Reading slumpta aktif okuma döneminde anlık veya uzun süreli olarak çöküşe geçmek, duraksamak olarak kullanılabilir.

 Öncelikle reading slump döneminde olup olmadığımızı anlamak, bu durumla başa çıkmada bize yardımcı olacaktır. Bu dönemde olduğumuzu şöyle anlayabiliriz:

• Halihazırda okuduğumuz kitap elimizde uzun süredir sürünüyorsa

• Okuma esnasında kendimizi kitaba veremeyip okuduğumuz cümleleri tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorsak

• Reading slump'tan kurtulmak için önerilen nispeten akıcı ya da sürükleyici sayılan kitapları okumamıza rağmen hâlâ istediğiniz tempoyu yakalayamıyor ya da kendimizi okuma eylemine veremiyorsak

 Geçmiş olsun, içinde bulunduğumuz dönem reading slump olabilir! Bu dönemin içinde olduğumuzu fark ettiğimize göre içinden nasıl çıkabiliriz, biraz ondan bahsedelim.

Ben size öneri olarak her yerde görebileceğiniz akıcı kitapları önermekten ziyade farklı bir yaklaşımda bulunacağım. Yapılması gereken öncelikle bunun normal bir haleti ruhiye olduğunu kabul etmek ve kendimizi okumak için zorlamamaktır. Hayatımızda bir stres faktörünün olduğunu kabullenmek ve bunun sebebini bulabilmek, bu durumdan kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi tespit olacaktır. Hepimizin hayatında stres; ne yazık ki büyük ya da küçük yer kaplıyor. Reading slump'tan kurtulmak için de önemli olan stres faktörünü nasıl ve ne kadar ortadan kaldırabildiğimizdir. Stresle başa çıkmayı öğrenmek uzun süremizi alabilir. Sürecin doğallığını kabul etmek atılabilecek en iyi ilk adım olacaktır!