Reklamcılıkta Devrim Yaratan "Think Small" kampanyası

Reklam Tarihine Damga Vuran Kampanya

1950'lerin başında reklamcılık, sıkı kurallara bağlı ve genellikle yaratıcıdan uzak bir iş olarak görülüyordu. Ancak William Bill Bernbach'ın "Think Small" kampanyası, bu ortamda bir devrim yaratarak reklamcılığın yaratıcı bir yöne evrilmesini sağladı. Bernbach'a göre, bir ajans içinde sanat yönetmeni ve reklam yazarı birlikte çalışmalı ve bu işbirliği, reklam mesajının sade, kısa, anlaşılır, hedef kitleye odaklı ve yaratıcı bir şekilde iletilmesini sağlamalıdır.

Bu yenilikçi yaklaşımı benimseyen Bernbach, 1959 yılında kurucusu olduğu Doyle Dane Bernbach (DDB) ajansı ile birlikte Volkswagen için "Think Small" kampanyasını oluşturdu. 1933'te Hitler’in ‘Her aileye bir araba’ projesi kapsamında üretimine başlanan Beetle, İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’da ‘Nazi arabası’ olarak algılanıyordu ve Amerikalılar için otomobil prestij ve sosyal statü simgesiydi. Bu küçük araba ise bu normlara uymuyordu. DDB’nin sanat yönetmeni George Lois’e göre, bu iş, Yahudi mahallesinde Nazi arabası satmaya benziyordu.

Kampanyada "Think Small" ve "Lemon" başlıkları kullanıldı. Afişte, gri bir fon üzerinde küçük bir Volkswagen Beetle resmi yer aldı. Bu tasarım, bol beyaz alan ve küçük ürün görselliğiyle dikkat çekti. Alt metinlerde, Volkswagen Beetle’ın dönemin büyük ve konfor odaklı Amerikan otomobillerine kıyasla daha küçük ve yalın özelliklerinin avantajları anlatıldı.

Büyük bir yankı uyandıran bu kampanya, bugün hala önemini korumakta ve reklamcılık tarihinin önemli yapıtaşlarından biri olarak kabul edilmektedir.