Resim Sanatı: İzlenimcilik
Günlük ve sıradan olayların bile eşsiz bir biçimde aktarıldığı akım: İzlenimcilik ve detayları...
Bir önceki yazımda ışığı kullanma teknikleriyle görkemli ve daha gerçekçi eserler üretilen Barok dönemi ve eserlerini incelemiştik. Bu yazımda ise benim şahsen çok sevdiğim birkaç ressamın takip ettiği akım olan İzlenimciliği inceleyeceğiz.
İzlenimcilik akımı 19. Yüzyılın yarısıyla 20.yüzyılın ortalarında Fransa’da ortaya çıkmış ve zamanla diğer ülkelere yayılmıştır. Peki nedir bu izlenimcilik? İzlenimcilik akımı aslında adından da anlaşılacağı üzere her bir bireyin kendi izlenimine göre bir olayı, bir durumu veya bir kişiyi bazı resim tekniklerine başvurarak tasvir ettiği akım olarak nitelendirebiliriz. İzlenimciliği biraz daha açacak olursak; ışığı etkin bir biçimde kullanarak bazı olağan konuları her ressamın kendi bakış açısıyla değerlendirmesiyle, sadece farklı küçük fırça teknikleriyle istenen konuyu açık ama sanatsal biçimde ortaya çıkardıkları akım diyerek akıllarda biraz daha net canlandırabiliriz bu akımı.
Bu sanat akımı bana her zaman ayrı bir heyecan vermiştir. Ressamları da resimleri de beni daima etkileyen bu akımın en önemli ve bilinen ressamlardan birkaçını sıralayacak olursak; aklımıza ilk gelenler Claude Monet, Pierre Augeste Renoir, Edouard Manet, Paul Cezanne ve ilk kadın izlenimci Berthe Morisot olacaktır. Şimdi birbirinden etkileyici birkaç ressama ve resimlerine bakalım birlikte.
Claude Monet
1840- 1926 yılları arasında Fransa’da yaşamış olan Monet, birbirinden güzel ve nadide eserler bırakmıştır bizlere. Üniversitede tanıştığı Renoir ve Frederic Bazille gibi ressamlar ile yaptığı çalışmalar ve oluşturdukları yeni teknikler ile izlenimciliğin kurucu ressamları olmuşlardır. Monet’nin tanınmasına sebep olan en ünlü eseri eşini resmettiği Camille adlı eseri olmuştur ve Monet eserlerinde eşine ve çocuklarına bolca yer vermiştir. En önemli eserlerinden birkaçını söylemeden geçmeyelim: İzlenim: Gün Doğumu ki bu eser adeta akıma ismini vermiştir, Gezinti, Monet’nin Bahçesinde Süsenler ve Nilüfer Gölü…
Pierre Auguste Renoir
Renoir 1841-1919 yılları arasında Fransa'da yaşamış, Monet'nin hem arkadaşı hem de meslektaşı olmuştur. İki ressamımız tanıştıkları Güzel Sanatlar Akademisi'nde başka önemli ressamlar ile ortak çalışmaları sonucunda bu akımı ortaya çıkarmışlardır. Ressamımızın önemli eserleri arasında görselde gördüğümüz Bougival'de Dans, Tekne Gezisinde Öğle Yemeği ve İki Kız Kardeş yer almaktadır.
Berthe Morisot
İlk kadın izlenimci ressam olarak bilinen Morisot 1841- 1895 yılları arasında Fransa'da yaşadı. Eserleri dönemdeki meslektaşları;Monet, Renoir ve Manet gibi ressamların eserlerinin de sergilendiği Salon de Paris'te sergilendi. Kendisi gibi ressam olan Eugene Manet ile evlendi fakat eşi ve erkek kardeşi Edouard Manet kadar bilinen bir ressam olmayı başaramadı ve hayatını eşinin kariyerine adadı. Morisot bir kadın olarak o dönemde kendisini tanıtarak adını duyurmayı ve bugünlere getirmeyi başardı. Günlük hayatı, ev hayatını ve daha olağan şeyleri, mükemmel bir teknikle bizlere sunan Morisot, 1895 yılında yakalandığı zatüre ile yaşamına veda etti ve geride bizlere gerçekliğin mükemmel yansıtıldığı eserler bıraktı. Bu eserlerden bazıları:Lorient'teki Liman, Balkonda, Kelebek Kovalama ve görselde gördüğümüz Beşik.
KAYNAKÇA
https://www.metmuseum.org/toah/hd/imml/hd_imml.htm
https://www.britannica.com/biography/Berthe-Morisot