Resimli Çocuk Kitapları Ne İşe Yarayacak?

Resimli çocuk kitaplarının görsel ve metin olarak iki farklı yönü vardır. Görseller hem estetik olmalı hem de gerçeklikten uzaklaşmamalıdır.

Çocuğa ulaşma, bilgi verme ve onun düşüncelerini etkileyebilmenin çeşitli yolları vardır. Resimli çocuk kitapları da bu amaca araç olabilen nesnelerden biridir. Okullarda, evde, atölyelerde; çocuklarla vakit geçirilen her yerde çocuk kitapları yardıma koşar. Çocuklar kendilerini, başkalarını, gördükleri ve duyduklarını fark ederek onları anlamlandırmaya çalışırlar. Birey olma sürecinde düşüncelerini inşa etmede gerçekliğe uygunluk onların kabulünde etkilidir.

Resimli çocuk kitaplarının görsel ve metin olarak iki farklı yönü vardır. Görseller hem estetik olmalı hem de gerçeklikten uzaklaşmamalıdır. Çocuklar, gündelik hayatını kitaplarda ne kadar çok eşleştirebilirse o denli farkındalığı yüksek bir süreç geçirmiş olacaklardır. Kullanılan görsellerin çocuğa zevk vermesi de dikkatini artıracak, konuya dair ilgisini çekecektir. Bu sebeple ilgisi ve dikkati olan kişi empati de kurabilecektir. Görsellerle desteklenen, çocuğun merakını artıracak akıcılıkta yazılmış bir metinle çocuğun zihninde olaylar canlanacak ve olayın etkisi çocuk üzerinde daha kalıcı olacaktır. Araştırmalardan elde edinilen sonuçlara göre kitaplar “Çocuklara diğer insanlar hakkında düşünme fırsatı sunarken, çocuklar kitaplardaki insanlara ait resim ve metin özelliklerini birleştirerek diğer insanlar hakkında fikir sahibi olmaktadırlar.” (Eroğlu 60) Günümüzde kültürel farklılığın arttığı ve küresel çapta göçmenliğin yaygınlaşması nedeniyle çocukların bu etkileşimden etkilenmemesi kaçınılmazdır. Farklı insanlara ve kültürlerine saygı duyabilen, empati yapabilen bireylerin artması yaşamı daha kolay hale getirecektir. Bu nedenle resimli çocuk kitaplarının eğitime entegre edilmeli ve uygun ortam sağlanarak çocuklara eğitim amaçlı okutulmalı ve anlatılmalıdır.

 

Kaynakça

Eroğlu Esma. “Kapsayıcı Resimli Çocuk Kitaplarının Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması”. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi. Mayıs 2022: 60-73.