Resneli Niyazi Bey
Hürriyet Kahramanı Resneli Niyazi Bey
Ahmet Niyazi bey veya Resneli Niyazi Bey. Arnavut kökenli Türk askeri.
1873 yılında Makedonya sınırları içerisinde yer alan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğmuştur. Bundan ötürü Resneli Niyazi Bey olarak anılır. Babası o coğrafyada tanınan isimlerden birisiydi. Varlıklı bir aileden gelmekteydi. Manastır Askeri İdadisi'nde öğrenim gördükten sonra Harbiye Mektebi'ni bitirdi ve teğmen rütbesiyle 1897 yılında Osmanlı-Yunan savaşına katılmıştır. Harbiye Mektebi'ne gittiği sıralarda Namık Kemal'in vatan konulu şiirlerinin etkisinde kalmıştır.
1897 yılında Osmanlı-Yunan savaşına Resneli Niyazi Bey'de dâhil olmuştur. Beş Pınar savaşında kılıcını çekerek askerlerinin önünde kahramanca savaşarak bir bölük Yunan subay ve erlerini rehin alarak büyük başarı göstermiştir. İstanbul'a dönüşte padişah tarafından Resneli Niyazi Bey'e rütbe ve padişah yaverliği nişanı verilir.
1903 yılına kadar görevde kalan Resneli Niyazi Bey, Balkanlar'da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle mücadele görevi verildi. Bu mücadele sırasında vatanseverliği ve silahşörlüğü ile tanındı. Daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katıldı ve önde gelen kişileri arasına girdi.
Resneli Niyazi Bey,31 Mart Olayı'nda yanındaki fedai Meşrutiyet mücadelesi sayesinde kahraman olmuştur. Ve gösterdiği kahramanlık ve cesaret örneği sayesinde dağa çıktığı ve devleti karşısına alma pahasına mücadeleye girişmiştir. Emekliliği sırasında imar çalışmalarına girişmiştir. Hükümet konağı, okul ve çeşitli alanlarda binalar yaptırmıştır. Hareket Ordusu'na katıldı ve isyan bastırılınca Resne'ye çekildi. Niyazi Bey, bir kez daha ordudan ayrılırak halkın eğitim-öğretimi ile ilgilendi. Daha sonra Balkan Savaşı'na katılır ve savaştan sonra 17 Nisan 1913'te Arnavutluk'un Avlonya Limanı'nda İstanbul'a gitmek üzereyken İttihat ve Terakki'nin ona muhafızlık edip korumalık yapmakla görevlendiirdiği kişi tarafından vuruldu.