Ressam Yapay Zeka: DALL-E

Makine öğrenmesi yoluyla eşsiz resimler üretebilen yapay zeka DALL-E'yi yakından inceliyoruz.

DALL-E, 5 Ocak 2021'de yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından piyasa sürülen, makine öğrenmesi modeline dayanan ve basit metinsel tanımları kendine özgü görüntülere çevirebilen bir yapay zeka programıdır. Adını ünlü sürrealist ressam Salvador Dali ve WALL-E adlı animasyon robottan almıştır.

Program, doğal dil girdilerini (örneğin "sekizgen yeşil duvar saati" veya "üzgün bir kapibaranın izometrik görünümü") tanımlamak için; daha önce metin-görüntü çiftlerinden oluşan bir veri kümesi kullanarak metin açıklamalarından görüntüler oluşturmak üzere eğitilmiş GPT-3 modelinin 12 milyar parametreden oluşan sürümünü kullanır ve dil girdisine karşılık gelen kendine özgü tasarıma sahip eşsiz görüntüyü oluşturur. Gerçekçi nesnelerin ("mavi çilek resimli vitray bir pencere") yanısıra gerçekte var olmayan nesnelerin ("kirpi dokusuna sahip bir küp") görüntülerini de oluşturabilir. (https://tr.wikipedia.org/wiki/DALL-E). Bunun gibi “şekli avokadoya benzeyen koltuk” gibi ifadelerden yüzlerce farklı resim üretebilen DALL-E, aynı zamanda cümle içerisindeki pozisyon bilgilerini, malzemeleri, nesneler arası ilişkileri ve nesnelerin kendileriyle ilgili özelliklerini diğerleriyle karıştırmadan anlayıp, uygun bir şekilde işleyebiliyor. 

Programın ikinci sürümü DALL-E 2 ise, "metin açıklamasından orijinal, gerçekçi görüntüler ve sanat oluşturabilen, kavramları, nitelikleri ve stilleri birleştirebilen" bir model olarak tanımlanmakta. Bu kapsamda geliştirilen DALL-E 2; önceki sürümünden farklı olaark, yarattığı orijinal görüntüleri yaratıcı yollarla orijinal sınırlarının ötesinde genişletme yeteneğine de sahip.

the dall·e 2 prompt book: https://dallery.gallery/the-dalle-2-prompt-book/

Programı linkten kaydolarak ücretsiz olarak deneyimleyebilirsiniz: https://labs.openai.com/

Ayrıca kullanıcıların verdiği girdiler doğrultusunda yapay zeka tarafından çizilen eşsiz resimleri ise linkten inceleyebilirsiniz; https://www.reddit.com/r/dalle2/

Kaynak:

https://openai.com/blog/dall-e/

https://openai.com/dall-e-2/