"Retro" ve "Vintage" Karmaşası
Anlamlarını gerçekten biliyor musunuz?
Son zamanlarda “vintage” ve “retro” kelimelerinin bolca kullanıldığını görebiliriz. Fakat ne yazık ki memleketin genelinde olduğu gibi bu konuda da bir kavram kargaşası hâkim. İnsanlar bilinçsiz bir şekilde de olsa anlamlarını tam olarak bilmeden kullanıyorlar. Haydi birlikte bu sözcüklerin manalarını kısaca inceleyelim.
İlk olarak “Vintage” , takribi 20 ila 80 yıl önce üretilmiş ve bugün de kullanılabilen ürünleri ifade etmek için kullanılır. Örneğin, şayet babanızın gençliğinden kalma bir rozeti çantanıza iliştirirseniz bu “Vintage” olarak kabul edilir. Bu ürünler, geçmişe ait olma hissiyatını bugüne taşır. Dolayısıyla da nostalji hissi, bu anlamda önemlidir. Bugünden farklı hissettirdiği için değil gerçekten farklı olduğu için tercih edilirler.
“Retro” ise yakın dönemde üretilen fakat geçmişi taklit eden ürünlere denir. “Vintage” ile en önemli farkı da üretim amacıdır. Zira “Retro” geçmişi andırmak için yapılmışken “vintage” ürünleri ise gerçekten geçmişte üretilmiş olup o günün tavrını içerir. 90’ların görselliğini taklit eden ve Doom benzeri bir shooter olan Dusk veya Ion Fury adlı oyunlar, “retro” tarzında oldukları kabul edilir. Zira yakın dönemde yapılmış olup eskiyi andırırlar. Bu özelliklerini ürünü pazarlama amacıyla kullanırlar. Bu anlamda, “Retro” ürünler de nostalji hissini kullanır.
Eskiye özlem ve eskiye olan hayranlık, sanatçısından modacısına herkesin kullanmak isteyeceği konseptlerdir. İşbu dijital veya yazılı medyada “vintage” ve “retro” kelimelerine sıklıkla rastlayabiliyoruz. Fakat kelimeleri doğru anlamda kullanmak için öncelikle kelimelerin manalarını iyi bilmek gerekir. Umarım birilerine bu konuda yardımcı olabilmişimdir.