Rick & Morty Neden Büyüsünü Kaybediyor?

Sevilen dizi Rick and Morty hala eskisi gibi mi? Gelin beraber inceleyelim!

Rick and Morty adlı kara mizah ve bilim kurgu dizisini duymayan kalmamıştır sanırım. Renkli ve epey özgün karakterleri, dünya görüşleri ve Amerika'nın kurduğu sosyal, sistemsel ve medyatik eleştirileri, uçuk mizahı ve izleyicilere yaratıcılığı doruklarda yaşatması, dizinin çok sevilmesinin sebeplerinden yalnızca birkaçı. Ancak birçok yapımda olduğu gibi bu dizide de vadesini dolduran, izleyicileri -oynat- tuşuyla bakıştıran birkaç mesele var elbette. Bu yazımda Rick and Morty'nin neden eski büyüsünü kaybettiğini tartışacağım.

1) Karakter Gelişimi

Karakter gelişimi bir hikayenin olmazsa olmazıdır. İnsanlar çevirdikleri her sayfa ve izledikleri her bölümle yeni şeyler deneyimlemek isterler ve eğer bu durumda bahsi geçen yapım Simpsons ve Family Guy gibi onlarca sezonla ve ana hikaye örgüsü olmadan devam eden bir seri değilse izleyici karakterler adına da yeni şeyler görmek isteyeceklerdir.

Bunları dikkate alan bir izleyici, Rick'in asla değişmeyen tavırlarından ve Morty'nin artık bir raddeden sonra Rick'e güvenmeyi bırakmış olsa da hala onun sözünü dinliyor olmasından rahatsız olacaktır. Rick'in hiçbir şeyden etkilenmemesi, değişiminin yalnızca bölümün sonuna kadar dayanması ve sonrasında yeniden bıraktığı yerden başlaması epey bıkkınlık veriyor. Tanrı kompleksiyle yoğrulmuş bu karakter asla hapsolduğu kutudan çıkıp ailesine gereken önemi veremiyor. Ki bunu söylerken maalesef onlarca aile değiştirmiş bir adamdan bahsediyoruz! Bunun yanında Morty ise büyümek yerine gün geçtikçe daha da sıradanlaşıyor, Rick'e karşı asla güçlü bir başkaldırışta bulunamıyor. Beth ve Jerry bu konuda en iyi işlenen karakterler olmalarına rağmen hikayeyi Rick olmadan ilerletemiyorlar.

2) Asla Doğru Düzgün Anlatılamayan O Olay

7. Sezona göz kırparken hala ana olay hakkında çok az bilgiye sahip olmak epey can sıkıcı. Ayrıca Rick'in arka hikayesi istenen duygusal çağrışımı verecek kadar güçlü işlenememiş maalesef. Bunun arkasında yatan sorunun da doğrudan karakterin kendi duygusallığının iyi yansıtılamaması. Ölen eşinden hiç bahsettiğini görmüyoruz, onu hiç anmıyor ve dizinin hayranlarından birçoğunun aklına gelen o nadide klonlama teknolojisini asla Diane için kullanıp kullanmamayı düşünmüyor. Son sezonda yalnızca Rick Prime'ı, Diane'ı öldüren Rick'i, yakalamanın peşinden koşuyor. Ancak Diane hakkında ne Beth'in ne de Rick'in düşüncelerini ve özlemini gözlemleyebiliyoruz. Bu bir komedi dizisi olsa da izleyicilere karakterle daha fazla duygusal bağlantı kurma şansı vermek yanlış bir rota değil diye düşünüyorum.

3) Süreklilik Sıkıntısı

Hikaye boyunca birbirini etkileyip diğer bölümlere taşan çok az olay ve karakter var. Fakat burada bahsettiğim durum, insanların sevdikleri karakterleri daha çok görmek istedikleri cameo'lar ve fan-service'lerden farklı. Onlarca öldürülen veya Smith ailesine karşı öç almak isteyen karakter varken bunlardan bazılarının başka senaryolarda kullanılmaması da bazen hikayenin ipini kopartıyor. 6. Sezona kadar ekranda doğru düzgün görünmemiş Rick Prime ve Evil Morty karakterlerinin haricinde son sezonda dönen Story Lord karakteriyle çoğu sezonda olan Amerikan Başkanı haricindeki karakterlerin çoğu kayıplara karışmış durumda. Öyle ki, Clone Beth'in hikayesinin bile nereye bağlandığı meçhul.

4) Değersizleştirme Sorunu

Hikaye ve Rick'in tavırları, karakterleri önemsememize ve onlara değer vermemizi önlüyor. Dizinin ana teması aslında her şeyin yerine yenisinin koyulabileceği ve hayatın da insanların da gösterilen çabanın da değersiz olduğu. Fakat bu göndermeler bir yerden sonra can sıkıcı olmaya başlıyor çünkü izleyici karakterleri de diziyi de umursamayı bırakıyor. Tanrı kompleksine sahip Rick karakteri tüm olayları değersizleştirirken diziyi sadece gelir geçer bir komedi izlemek için izliyormuş hissine kapılıyoruz ve bu, bana kalırsa büyük bir problem.

5) Ensest Göndermeleri ve Justin Roiland

Kara mizahın çok açık sınırları olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak son iki sezondaki ensest ilişki vurgulu bölümler dizinin hayranları tarafından epey eleştirildi ve rahatsız edici bulundu. Bana kalırsa bu konuda haksız olduklarını söylemek güç. Rick and Morty'nin dağınık, bel altı ve çoğu zaman cinsellik içeren mizahının altında genellikle zekice, eleştirel ve medyatik göndermeler bulunuyor. 6. Sezon 5. Bölümde Jerry ve annesi, 5. Sezon 4. Bölümde ise Morty ve Summer'ın çocuğunun olması hikayeleri zannımca tam bir fiyasko. 6. Sezon 3. Bölümdeki Clone Beth ve Beth ilişkisini buna dahil etmememin sebebiyse bölümün Beth'in narsizmini vurguluyor olması ve gerçekten bir şekilde hikayeyi ve karakter gelişimini ilerletiyor olması. Ayrıca tüm ailenin tepkileri epey komikti ve Rick'in Beth'i destekleyişi de güzel bir bağ kurma sahnesiydi.

Bunun yanında Justin Roiland, dizinin yaratıcılarından biri ve hem Rick hem de Morty'nin seslendirmeni, hakkında çıkan suçlamalar da insanların diziye tavır almasına neden oldu. Aile içi şiddet suçuyla yargılanan Roiland'ın bu durumunun medyaya yansıması üzerine hakkında şirket çalışanlarına mobbing uyguladığına dair birçok iddia da atıldı. Hala duruşmalar süregelirken ana seslendirmen olan Roiland projeden atıldı ve hem dizi böyle korkunç bir olayla anılmak zorunda kaldı, hem de ekiplerinin önemli bir parçasını kaybettiler.

Bu konu hakkında daha fazlası için: https://gamerant.com/justin-roiland-new-allegations-problematic-behavior-history/

https://variety.com/2023/tv/news/justin-roiland-domestic-violence-charges-dropped-1235561877/

Sonuç

Sonuç olarak Rick and Morty çok eğlenceli, zekice planlanmış ve epey yaratıcı bir dizi olsa da hikayenin işleyişi, karakterler ve süreklilik hakkında bazı pürüzleri var. Ancak yine de tüm bu dikenler, diziden keyif alıp yeni sezonları beklememize engel değil.