Roman Nasıl Yazılır?

Roman yazmak, gerçeklik ile hayal gücü ışığında

Yazmak en iyi terapi yöntemi. Aslında nasıl roman yazarız derken bizde var olan kelimeleri kullanarak başka hayatların can damarı nasıl olabiliriz? Bizim yerimize konuşan, yaşayan... Asıl soru bu. Kurgusal bir yazı olarak başlanılan bu tür anlattılar belli kurallar çerçevesinde ilerler ve duygu ile düşüncelerde sanatsal bir yazım sunar okurlarına.

Hayat ölçütleri dikkate alınır böylece gerçekliğe uygun hale getirilir. Edebi metinlerin en uzunu olan roman, olay örgüsü ile gerçek hayatta yaşama olasılığını arttırır. Eğer isterse yazar hayal gücü ile yönlendirebilir tabi.

Kahraman, zaman, mekan zinciri, olay örgüsünü oluşturan 4 ana bileşene sahiptir.

Roman türüne değinecek olursak uzun anlatıma dayalı kurgusal olaylar belli nedenlere ve sonuçlara dayanır, olay ve kahramanlar birbirine etki ederek farklı olayların ortaya çıkmasına neden olurlar. Romanın ana yapısı yukarıda yazmış olduğum yer, zaman, mekan ve olay dörtlüsü üzerine kurulur. Yazar, duruma göre içeriği belli tekniklere göre uygun hale getirerek romanın gidişatını belirler.

Türüne göre sanatsal akım ve temasına göre akımlar olarak ikiye ayrılmasıyla tarihi, macera, sosyal, tahlil ve bilim kurgu olarak yazılır. Bu yazım temasına göredir. Sanatsal akıma göre ise realist, romantik, natüralist, postmodern olarak tasarlanır.

Bunlar halledildikten sonra bize düşen özgün bir konu bulup taslak oluşturularak, temasına uygun araştırmalar yapıp, olay örgüsünde olabilecek durumları, çatışmaları belirleyip kurguyu da özetledikten sonra yazma sürecini belirleyerek deneyimlerimizi ve hayal gücümüzü ortaya koyup eşsiz bir roman sunmak. Kolay gelsin.