Yazı Yazmak ve Yazarlık Üzerine

Sizin yazıyla aranız nasıl? Yoksa onu sadece İlk Çağ'ı başlatan olay olarak mı biliyorsunuz?

"Yazmak ya da yazmamak, işte bütün mesele bu..."

Benim yazıyla olan maceram ilkokulda başladı. Pek iyi hatırlamasam da bir Türkçe dersiydi galiba ve hikaye tamamlamaya çalışıyorduk. Öğretmenimiz bize bir hikaye metni vermişti ve bizden devamını getirmemiz isteniyordu. Ben de hikayeyi aslına en benzer şekilde, hatta neredeyse aynı sonla, tamamladığım için öğretmenim özel olarak beni tebrik etmişti. Bu olay içimde inanılmaz bir yazma motivasyonu oluşturmuştu. İşte benim yazma merakım böyle başladı. Bu merak yıllar içerisinde kimi zaman azalsa ve körelse de asla bitmedi, hep devam etti.

Daha sonra kendime yazılarımı yazmak için küçük bir defter edindim. Gerçi, defterin dışında, ben boş bulduğum her sayfaya canım sıkıldıkça bir şeyler karalıyordum ama daha çok o defterde toplamaya çalışıyordum yazdıklarımı. Sonra o defteri kaybettim tabii. Gittim ve kendime yeni bir defter aldım. Bu sefer günlük tutmaya başlamıştım, fakat çok geçmeden ondan da sıkıldım. En son kendime başka bir defter edindim ve bu deftere şiirlerimi yazmaya başladım.

Başlarda çok sevdiğim ve hobi olarak yaptığım bir işti. Ama sonra kendi kendime "Neden bu yazdıklarımı kazanca dönüştürmüyorum ki?" diye düşündüm ve yayınlama kararı aldım. Ama şiirlerimi yayınlayacağım platform neresi olmalıydı? Başta aklıma kendi sitemi açmak geldi, fakat bunun için gerekli olan bilgi birikimine sahip değildim. Ben de bu yüzden şiirlerimi ilk olarak Wattpad'de yayınladım. Lakin daha sonra Wattpad'in çok da bana göre bir yer olmadığını anladım. Wattpad'den Blogger'a hızlı bir geçiş yaptım ve buradan da istediğimi alamadım. Bu arada istediğim de milyonlar kazanmak değildi, sadece bu işten para kazanabiliyor muyum ve gerçekten okunmaya değer yazılar mı yazıyorum onu görmekti. Kısacası yazılarımı insanların beğenisine sunmak ve yorumlarını almak istedim. Wattpad ve Blogger'da umduğumu bulamayınca şiirlerimi bir Word dosyasında topladım ve bir yayınevi arayışına girdim. İlk konuştuğum yayınevlerinden birisi kitabımın basılması için para istiyordu. Onlar da haklıydı elbette ama ben bir öğrenciydim ve, tabiri caizse, cebimde onlara verecek beş kuruş para yoktu. Başka bir yayınevi daha ucuz bir fiyat teklif etmişti ama ona yetecek param da yoktu. Kitabımı ücretsiz basacağını söyleyen bir başka yayıneviyle tam anlaşmaya varacaktım ki o iş de bozuldu. En son konuştuğum yayınevi ise beni gerçeklerle yüzleştirdi. Şiirlerimi beğendiklerini fakat beni kimsenin tanımadığını, sosyal medyada çok takipçili bir hesabım olmadığı için de kitabımın satılmasının ve para kazanmamın pek mümkün olmadığını söylediler ve beni kibarca reddettiler. Ben de burdan anlamış oldum ki reklam her şeydir! Halbuki ben, iyi bir yazarın veya herhangi bir ürünün, eğer gerçekten iyi ve güzelse, reklama ihtiyacı olmadığını düşünüyordum. Ama durum hiç de öyle değilmiş. Çok iyi bir yazar dahi olsanız eğer reklamınız yoksa en fazla siz öldükten sonra eserleriniz kıymete binebilir, bu da hiçbir işinize yaramaz. Ayrıca bu dediğim olayın gerçekleşmesi öküz altında buzağı aramak kadar düşük bir ihtimale sahiptir. Hatta ondan bile azdır.

Ben de madem öyle o zaman kendi imkanlarımla yayınlarım dedim ve yaptım da. Kitabımı Google Play Store ve birkaç başka dijital mağazada e-kitap olarak yayınladım. Ben fiziksel, yani gerçek sayfaları olan elime alıp okuyabileceğim bir kitabım olsun istemiştim. Yine de bu benim gibi teknolojiden pek anlamayan biri için bu çok büyük bir başarı ve gelişmeydi, çünkü bu sayede Word programını daha etkin bir şekilde kullanabilmeyi öğrendim. Peki asıl soru şu: "Kitabım sattı mı ve ben bu işten ne kadar para kazandım?" Tabi ki koca bir hiç! Sıfır elde var sıfır!

Bu süreçte şiir dışında yazdığım diğer türdeki yazıları yayınlanması için dergilere gönderdim ve hatta yarışmalara katıldım. Daha doğrusu olumsuz katılım deneyimlerinde bulundum. Ama bunların hepsi bana, yukarıda da bahsettiğim gibi, bir şeyler öğretti ve kendimi geliştirmeme yardımcı oldu.

Daha sonra bu para kazanma hayallerini, en azından çok kısa bir sürelik, bir kenara bıraktım ve daha çok okumam ve yazı yazma konusunda kendimi geliştirmem gerektiğinin farkına vardım. Bu yüzden de bana iyi bir referans olması için iş aramaya koyuldum ve işte şu an sizlere bu yazıyı yazmış bulunuyorum.