Rüzgâr Yükseliyor

Rüzgâr şiddetleniyor, hayatta kalmaya çalışmalıyız.

Zero model avcı uçağı tasarımını yapan Jiro Horikoshi'nin hayatından ilham alınarak kurgulanan Rüzgâr Yükseliyor filmi, yıllara yayılmış şekilde anlatılıyor.

Jiro karakaterinin küçüklüğünden başlayan film ilk olarak uçaklara merakından dolayı hocasının yabancı bir uçak dergisi vermesi ile başlıyor. Dergide gördüğü uçak mühendisi olan Giovanni Battista Caproni ile artık rüyalarında, hayallerinde konuşan Jiro, ilk başta pilot olmak isterken ileri derece miyop olduğu için gerçekleştiremeyeceğini düşünerek mühendislik okumak istiyor.

Zamanda atlayarak ilerleyen film trenle üniversiteye giden Jiro'nun büyük bir depreme denk gelmesiyle devam ediyor. Trende yardıma ihtiyacı olan Naoko ve yardımcısına yardım eden Jiro, Naoko ile yıllarca karşılaşmıyor. Yıllar sonra Naoko'nun babasının otelinde karşılaşan Jiro ve Naoko evlenme kararı alıyorlar.

2. Dünya savaşı sırasında Japonya'nın kendine ait uçağı olabilmesi için uğraşan Jiro ve arkadaşı Tatsuo çalıştıkları şirket sayesinde diğer ülkelerdeki uçak tekniklerini öğrenmek için yurt dışına gidiyorlar. Başta savaşta Japonya'nın yanında olan ve uçak üretmede o zamanlar önemli bir noktaya gelen Almanya'ya gidiyorlar.

Jiro artık bir projenin başına geçtikten sonra, uçağın yeterli ölçülere sahip olabilmesi için çok uğraşıyor ve sonunda ilk uçağını yapabiliyor. Savaşın yıkıntılarından, Japonya'nın savaştaki tutumundan dolayı mutlu olmadığını sürekli belirten Jiro karakterinin tek istediği uçak yapabilmektir.

Hayao Miyazaki yönetmenliğinde Studio Ghibli yapımı film 2013 yılında yayınlandı. Jiro Horikoshi'nin biyografisini gerçek anlamda tamamen doğru şekilde aktarmasa da Rüzgâr Yükseliyor filmi, Jiro Horikoshi ve Tatsuo Hori anısına yapılmıştır.

Rüzgâr Yükseliyor, bir çocuğun hayal dünyasından yetişkinliğe kadar çalışarak tutkusunun peşinden gitmesini anlatırken birçok açıdan duygusal bir film.