Sabahattin Ali: Katili bilinen bir faili meçhul cinayet kurbanı

Mezarı olmayan yazar.

Onlarca bestelenmiş şiir, üç tane klasik olmaya aday roman ve koskoca yüreğiyle Sabahattin Ali Türk edebiyatının yapı taşlarındandır. Öğretmen oluşu, hapishanelerde sürünmesi ve teşhis edilemeyen ölü bedeni hakkında sürekli konuşulur. Yıllarca vatan haini olmakla suçlansa da vatan aşkıyla bir şeyleri değiştirmek için uğraşıp duran erdemli bir öğretmendir aslında.

Sevgiyi elle tutulabilir bir cisim olarak önümüze koyan, öykülerindeki karakterler açlıkla sınandığında bizim iki büklüm olduğumuz, anlattığı mekanları sayfalardan çıkacakmışcasına canlandıran bir yazardı o. Öldürülmeseydi daha neler yazacaktı kim bilir?

100 yaşındaki Türkiye karanlık günler geçirmiş ve yüzlerce, binlerce faili meçhul cinayete tanıklık etmiştir. Sabahattin Ali'nin ölümü de faili meçhul olarak bilinse de devlet onun katili Ali Ertürk'ü bulmuştur ve o aftan yararlanarak serbest kalmıştır. Kendi memleketinde gördüğü baskıya, vatan haini olarak nitelendirilmeye dayanamayıp ülkeden kaçacağı sırada ölmemiş ve öldürülmüştür Sabahattin Ali. Yaşamakta olduğu cehennemin kurtarıcısı olduğuna inandığı Ali Ertürk'e güvenmiş ve onun tarafından öldürülmüştür. Ölümü ihanetle gelmiştir.

Günümüzde hâlâ nasıl öldüğüne dair soru işaretleri olsa da öyle ya da böyle zamansız ve hak etmediği bir şekilde ölmüştür. Ya Ali Ertürk tarafından ya da bir başkası, ya kafasına sopayla vurularak ya da işkenceyle öldürülmüş olsa da tek bir kesin sonuç vardır ki yazdığı Selviler şiirindeki gibi bir ağacın gölgesinde bulunmuştur cansız bedeni. Umarım ki şiirindeki gibi rahata kavuşmuştur servinin altında.


İlginç bir bilgi

Nükhet Duru'nun "Ben Sana Vurgunum" isimli şarkısı Sabahattin Ali'nin "Eskisi Gibi" şiirinin bestesidir. Ayrıca The Weeknd, Nükhet Duru'nun şarkısını kendi şarkısı Often'da kullanmıştır.

https://youtu.be/M7qLBF5_xnA?si=fWvxsypSDVJsU8ws