Sait Halim Paşa

Sait Halim Paşa Kimdir?

Sait Halim Paşa'nın yapmış olduğu başarılar anlatmakla bitmez. Onun siyasi dehası, bilgisi, kültürü her tarafında takdir edilen bir karakterdir. Onun siyasi görevindeki başarıları, her zaman denge içerisinde yapmış olduğu tutumları takdir edilesidir. İslamcılık akımının en önemli isimlerinden birisidir. Sait Halim Paşa batı kültürünü iyi bilen bir kişiliktir fakat kendi kültür ve medeniyetine her zaman daha çok önem vermiştir.

Sait Halim Paşa, modernleşme, kültür, siyaset, toplum, İslam gibi konulara her zaman çözüm bulmaya çalışan birisidir. Sait Halim Paşa, İslam topluluklarına görülen modernleşme çabalarını kendi milli değerlerini de unutmayarak bir değişimin mümkün olmasından yana olmuştur. Batı dünyasını maddi bir ilerleme olarak görmektedir. Modernleşme Sait Halim Paşa'nın en önem verdiği meselelerden birisi olmuştur. Batı'nın yapmış olduğu yenilikleri aynen alıp kullanılmasına her zaman karşı çıkmıştır. Modernleşmeyi her zaman kendinden de bir şeyler katarak ilerlemenin olabileceğini öne sürmüştür. Milletlerin her zaman yeni teknolojik gelişmeler ayak uydurması gerektiğini ama bunu yaparken taklitten uzak durulmasını gerektiğini savunmuştur. Sait Halim Paşa'nın Yeniköy semtinde yalısı bulunmaktadır. Günümüzde yalıda toplantı, düğün ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

1903'lü yıllarda Jön Türkler'le ilişkisi bulunduğu söylentileri sonrası İstanbul'dan uzaklaştırıldı. Mısır'a gitmiştir ilk olarak daha sonra Avrupa'ya gidip Jön Türkler'le bağlantı kurmuştur. Her yönden Jön Türkler'e yardımda bulunmuştur. Sait Halim Paşa'ya bu dönemde birçok alanda siyasi yetkiler verilmiştir.

1913 yılında Sait Halim Paşa'ya sadrazamlık rütbesi verilmiştir. Bu görevi sırasında Edirne'nin geri alınmasında ve Adalar meselesine büyük önem vermiştir. 1914 yılında Almanya ile ittifak antlaşması yapmıştır. Sait Halim Paşa'nın görevi sırasındaki en önemli olay Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesidir. 1915 yılında görevinde istifa etmiştir.

Mondros Mütarekesi'nden sonra savaşın ve Ermeni Kırmı'nın sorumlusu olduğu iddiasıyla Divan-ı Ali'ye verilmiştir. 1919'da yargılandı. Daha sonra İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü. Ermeni Kırımıyla ilgili herhangi bir delil bulanamadığından 1921 yılında serbest bırakıldı. İstanbul'a dönmek istedi fakat bu karar reddedildi. Daha sonra Roma'ya yerleşti. 5 Aralık 1921'de konağın önünde Ermeni Arşavir Şırcıyan tarafından öldürüldü. 29 Ocak 1922'de II. Mahmud türbesi bahçesinde gömüldü.


Sait Halim Paşa Yalısı (Yeniköy)