Sakin Şehirler

Nedir bu sakin şehir kavramı?

Çoğumuzun bildiği hatta tecrübe ettiği üzere büyük şehirlerde artan nüfus dolayısıyla çarpık kentleşme, trafik,ses ve hava kirliliği gibi bir sürü olumsuz durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Tüm bunların yanında gün içerisinde birden fazla aktiviteyi yapmak istesek bile trafikten dolayı çok zaman kaybediyoruz ve aynı gün içerisinde birden fazla isteğimizi gerçekleştiremiyoruz.

Bunun sonucunda strese giriyor, şehirlerdeki hava kirliliğinden dolayı da kendimizi olduğundan yorgun hissediyoruz. Genellikle tatile gitmek veya ileride yaşamak için de kafa dinleyebileceğimiz ‘sakin’ bir kent aramaya başlıyoruz.

İhtiyaç hissedilen bu durumdan ötürü sakin kent anlayışını benimseyen Cittaslow adı altında uluslararası bir birlik kurulmuştur.

İtalya’nın Grave in Chianti şehrinde 1999 senesinde kurulmuş olan Cittaslow Birliği, nüfusu 50.000'in altında olan kentlerin sadece üye olabildiği ve çeşitli kriterler barındıran uluslararası bir belediyeler birliğidir.

Bu kriterleri yerine getirebilmek için projeler geliştirip uygulamak gerekmektedir. Yapılan çalışmalar Cittaslow Birliği tarafından kentlerin mevcut kriterleri çerçevesinde puanlanır ve 50 üzeri puan alan kentler üye olmaya hak kazanır.

Peki üye olmanın kriterleri nelerdir?

  1. Çevre Politikaları Hava temizliği, su temizliği, atıkların ayrıştırılması, enerji tasarrufu, biyoçeşitliliğin korunması, trafik gürültüsünün azaltılması gibi gereklilikleri kapsıyor.
  2. Altyapı Politikaları Kamu binalarına bağlı verimli bisiklet yolları, engellilere yönelik mimari engellerin kaldırılması, sağlık hizmetlerine onaylanmış ulaşılabilirlik sağlanması gibi kriterleri kapsıyor.
  3. Kentsel Yaşam Kalitesi Arttırıcı Politikalar Sosyal altyapı desteği, sürdürülebilirlik kentsel planlara teşvik, kente ait değerlerin iyileştirilmesi vs.
  4. Tarımsal, turistik esnaf ve sanatkarlara dair destekleyici politikalar Tarımda GDO kullanımının yasaklanması, kamuya ait restoranlarda mümkünse organik, yerel ürünlerin kullanılması vs.
  5. Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim politikaları İyi karşılama, eğitimciler, yöneticiler, çalışanlar ve yöre halkının Cittaslow hakkında sistematik ve kalıcı eğitim görmesi.
  6. Sosyal Uyum Genç nesle istihdam, farklı kültürlerin entegrasyonu, azınlıklara yönelik ayrımcılığa karşı çalışmalar.
  7. Ortaklıklar Cittaslow aktiviteleri ve kampanyaları için destek vs.

Dünya üzerinde Cittaslow Birliği’ne üye olan birçok kent bulunmaktadır. Ülkemizde de daha önce seyahat ettiğiniz kentlerden biri veya birkaçı Cittaslow üyesi olabilir bunu öğrenmek isterseniz aşağıda sıralanmış olan il ve ilçelerin isimlerine bakabilirsiniz.

İşte Cittaslow kentleri;

-Ahlat/Bitlis

-Akyaka,Köyceğiz/Muğla

-Arapgir/Malatya

-Daday/Kastamonu

-Eğirdir/Isparta

-Finike/Antalya

-Foça, Seferihisar/İzmir

-Gerze/Sinop

-Gökçeada/Çanakkale

-Göynük, Mudurnu/Bolu

-Güdül/Ankara

-Halfeti/Şanlıurfa

-İznik/Bursa

-Kemaliye/Erzincan

-Perşembe/Ordu

-Safranbolu/Karabük

-Şarköy/Tekirdağ

-Şavşat/Artvin

-Uzundere/Erzurum

-Vize/Kırıklareli

-Yalvaç/Isparta

-Yenipazar/Aydın

Cittaslow hareketi çoğu anlamda hepimize yol gösterici olsa da dünyadaki ve ülkemizdeki tüm şehirlerin ‘Sakin’ olması pratikte çok zor. Ancak her ne kadar tüm şehirler sakin olamasa da Cittaslow Felsefesini benimseyip mevcut imkanlar doğrultusunda çevre ve altyapı politikaları vb olumlu birtakım gelişmeler yapılabilir.


Eklemiş olduğum linkten Cittaslow hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilir üyelik kriterlerini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Kaynak:

https://cittaslowturkiye.org/tr/uyelik-sureci-ve-kriterler/

https://cittaslowturkiye.org/tr/uye-kentler/