Sanal Dünyanın Arkasındaki Kötülük: Siber Şiddet

Herkes bu suçun mağduru olabilir.

Teknoloji ile birlikte sosyal medya ve sanal dünyanın hayatımızdaki kapladığı alan arttıkça sunduğu avantajlar kadar dezavantajlar da artmaktadır. Bu dezavantajlardan birisi olan siber şiddet, fiziksel sınırların ötesinde, sanal dünyadan kullanıcılara karşı uygulanan psikolojik ve duygusal şiddet biçimidir.

Siber şiddet çeşitli biçimlerde kendini gösterebilir. Bunlar Siber zorbalık ( Cyberbullying), ifşa etme ve karalama, Sanal taciz (Cyberstalking), cinsel içerikli şiddet şeklinde olabilir.

Siber Şiddetin Hukuki Boyutu

Türkiye'de siber şiddetle mücadelede Türk Ceza Kanunu (TCK) ve yanı sıra 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, bu alandaki en önemli mevzuatlardır.

5651 sayılı kanunun amacı, dünyada ve ülkemizde büyük bir hızla yayılan interneti kullanan elektronik iletişim araçlarının sağladığı imkanların suistimal edilmesiyle işlenen suçlarla mücadele etmektir. Bu kanun kapsamında mahkemeler tarafından erişim engelleme ve içerik kaldırma kararları verilebilmektedir.

Siber Şiddet Mağduru Nasıl Bir Yol İzlemelidir ?

Siber şiddet durumunda mağdur, yasal yollara başvurmadan önce sağlam adımlar atmak adına delillerini toplamalıdır. Mağdur, ilgili sanal platformdaki mesajlaşma ve benzeri yollarla hakaret, tehdit, taciz veya zorbalık içeren ekran görüntülerini almalıdır. Buradaki önemli nokta, ekran görüntüleri üzerinde oynama/değişiklik yapılmamasıdır. Oynama/değişiklik yapılan görüntüler delil kapsamında değerlendirilmeyebilecektir.

Suçun işlendiği zamanın tespiti açısından deliller zaman gösterici detaylar içermelidir.

Saldırganın kimliğinin tespit edilebilmesi amacıyla sosyal medya profili varsa başka iletişim bilgileri alınmalıdır. Hukuki süreçlerde, internet sağlayıcılarından IP adresi gibi ek bilgiler talep edilebilir.

Eğer siber şiddet olayı diğer kullanıcıların da görebileceği şekilde aleni olarak gerçekleşmişse (örneğin bir canlı yayında) tanık ifadeleri de delil olarak kullanılabilecektir.

Deliller toplandıktan sonra mağdur doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Hukuki süreçlerde bir avukatla çalışmak delillerin doğru şekilde sunulmasına ve sürecin etkin şekilde gerçekleştirilmesinde büyük önem taşır.

Siber şiddet mağdurları, kişilik haklarının ihlal edilmesi durumunda maddi ve manevi tazminat talep edebilirler.

Siber Şiddet Mağduru Herkes Olabilir

Günümüzde teknolojiyi kullanma, çocuk yaştan itibaren başlamaktadır. Dijital dünyada yaşanan siber şiddet olayları, fiziksel şiddet gibi anında fark edilmeyebilir veyahut çocuklar şiddet mağduru olduklarını fark etmeyebilirler. Bu noktada ebeveynlere önemli bir görev düşmektedir. Çocuğun sosyal medyada, online mesajlaşabilen oyunlarda yer almasına bir sınırlama getirilmeli ve ebeveyn kontrolünde internet kullandırılmalıdır.


Dizi Önerisi : Baby Reindeer

İskoç kara mizah drama-gerilim dizisidir. İçerisinde bir hayli suç unsuru içermekte, siber yolla işlenen taciz, hakaret, cyberstalking ve tehdit unsurları da dizide bulunmaktadır. Bu yazıyı yazmamda bana motivasyon oldu diyebiliriz. ☺