Şanslı Kız Sendromu Nedir?

TikTok'un son trendi Şanslı Kız Sendromunu inceleyelim.

Sosyal medyayla beraber son aylarda hayatımıza giren bir konu: Manifesting. Türkçe çevirisi “dışarı vurmak, açıkça göstermek” olsa da “manifest” kelimesi şu an için günlük dilimize yerleşmiş bulunmakta. Kısaca açıklamak gerekirse manifesting, herhangi bir şeyi (hayat tarzı, eşya, kişi) çeşitli yöntemlerle manifest etmek, yani gerçekleştirmek. Farklı bir açıklama bir şeyin gerçekleşeceğine inanarak onun gerçekleşmesi. Bu yöntemlerden en sonuncusu ve son TikTok trendi ise Lucky Girl Syndrome yani Şanslı Kız Sendromu. 

Şanslı Kız Sendromu, 12 evren yasasından biri olan Law of attraction/Çekim yasasının alt metni olan Law of assumption/Farz etme yasasını uygulamanın bir metodu diyebiliriz.

Şanslı Kız Sendromu, bir insanın kendini o kadar çok şanslı kabul etmesi ki hayatta her şeyin ondan yana gittiğine inanması. Sendrom denmesinin sebebi şansa inanmanın o insan için artık bir manifest yöntemi değil, bir düşünce yapısı “mindset” olduğunu vurgulamak için olabilir. Manifest’te en önemli noktalardan biri düşünce yapısını değiştirerek, kendini şüphe gibi duygularla sabote etmenin önüne geçmektir. 

Peki bunun arkasında bilimsel bir açıklama var mı?

Hayat koçu Rachell Eindra (@coachrachelleindra) TikTok videosunda Şanslı Kız Sendromunu sinirbilimiyle açıklıyor:

Beynimizin arkasındaki Retiküler Aktivasyon Sistemi’nin (RAS) görevi beynimize gelen her bilgiyi sınıflandırmaktır. Ama beynimiz, RAS, her an gelen 11 milyon bilgiden sadece 26% işleyebilmektedir. RAS uyandığımızın ilk saniyesi çalışmaya başlamaktadır ve basitçe bize bugün ne üstüne odaklanmak istediğimizi sorar. Örnek olarak sabah uyandığımızda ilk düşünceleriniz 'çok yorgunum, bugün berbat geçecek' tarzıysa, günün devamı boyunca RAS gelen milyonlarca bilgiden sadece gününün berbat olduğunu belirten bilgileri seçecek. Ama eğer çok şanslı olduğunu ve huzurlu hissettiğini söylersen, beynine gelen tüm bilgilerden şanslı ve huzurlu olduğunu belirtenleri seçecek.  Beyin negatif konuşmayı anlamadığı için pozitif olarak söylemek önemli. Mesela 'bugün berbat geçmeyecek' yerine 'bugün çok güzel geçecek' demelisin. Aynı ve benzer söylemleri her sabah söylemeye başlarsan bir süre sonra beynin ona alışacağı ve inanacağı için her sabah seni o günün çok güzel geçeceğini düşündürerek uyandıracaktır.


Çoğu manifest tekniği gibi, Şanslı Kız Sendromu da pozitif enerji yayarak kötü enerjiyi, anksiyeteyi ve stresi azaltmayı amaçlıyor. Bu şekilde şanslı biri olduğunuzu düşünmüyorsunuz, şanslı biri olduğunuza inanıyorsunuz. Yani beyni kandırmakla alakalı diyebiliriz.

Peki nasıl yapılır? Artık bir arama motoru haline gelmiş TikTok'a yazarak hem Türkçe hem de İngilizce bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Youtube'da güzel bir kaynak. Yapmaya başlamanın en kolay yolu ise sabah kalkar kalkmaz bazı olumlamalar söylemek.


  • Ben çok şanslıyım
  • Bugün harika bir gün olacak
  • Başıma her gün güzel şeyler geliyor

Bu tür şeylere inanıp inanmamak size kalmış ama denemekten hiçbir zarar gelmez. Sabahları somurtmak yerine güne daha olumlu bir bakış açısıyla başlamak kulağa gayet hoş geliyor.