Şeker Ahmet Paşa

Doğu ve Batı'yı Harmanlayan Ressam: Şeker Ahmet Paşa.

Ahmet Ali Paşa 1841 yılında Üsküdar'da doğmuş ve 1907'de vefat etmiştir. Beş yaşında Üsküdar'da eğitimine başlamış ve daha sonra Tıbbiye Mektebi'ne girmiştir. Tıp eğitimini tamaladıktan sonra Harbiye Mektebi'ne geçmştir. Orada anatomi ve perspektif dersleri ile resim yönünü geliştirmiştir. Sultan Abdülaziz tarafından Paris'e gönderilmiş ve burada çeşitli atölyelerde çalışmıştır. Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler aldıktan sonra Paris Uluslararası Fuar sergisinde resimleri sergilenmiştir.

Abdülaziz, yurt dışı seyahati sırasında çeşitli sergilere katılmıştır ve bu sergideki resimleri görmüştür ve Ahmet Ali'yi resim seçip almakla görevlendirmiştir. Ahmet Ali daha sonra Roma'ya gönderilmiştir. Türkiye'ye gelince Sultanahmet'teki Sanat Mektebi'ne resim öğretmeni olarak atanmıştır. Uzun bir çalışmanın ardından sonra Türk ve yabancı ressamlardan oluşan bir resim sergisi açmayı başarmıştır. Sergi Mekteb-i Sanayi'de Türk ve yabancı ressamların eserlerinden oluşan bir resim sergisi açmayı başarmıştır. Osmanlı'da açılan ilk resim sergisi olma özelliğini taşımaktadır bu sergi. 1975'te ise ikinci sergisini Çemberlitaş'taki günümüzde Basın Müzesi binası konumunda olan Darülfünun salonunda açmıştır. Bu sergide Türk, yabancı ve Hristiyan ressamların resimleri sergilenmekteydi. Daha sonra Abdülaziz'in takdirini kazanarak, padişah yaverliğine atanmıştır. Görevi sırasında manzara resimlerinden uzaklaşmış ve ve İstanbul Mercan'daki konağındaki işliğinde natürmort çalışmaları yapmıştır. 1884'te Mirliva rütbesine yükselmiştir. 5 Mayıs 1907 tarihinde vefat etmiştir. Sokullu Mehmet Paşa Türbesi'ne defnedilmiştir.

Sanat Anlayışı

Şeker Ahmet Paşa, eserlerinde batı ve doğunun özelliklerini bağdaştırarak kendine has bir tazıyla harmanlamıştır. Daha çok manzara tarzında eserleriyle tanınmıştır. Eserleride olanı olduğu gibi yansıtmıştır. En önemli eseri Orman tablosudur. Eselerindeki ince betimlemeleriyle izleyiciye derinlik bağlantıları kurmayı amaçlamıştır.

Şeker Ahmet Paşa renk ve ışıktan daha çok kompozisyona önem vermiştir. Manzara eserlerinde ise ışık etkisini kullanmıştır. Son dönem Osmanlı aydını ve devlet adamıdır. Şeker Ahmet Paşa dönemin kendi türü içerisinde tek örneğidir. Eserlerinde yapmış olduğu farklılıklar onun resim sanatında ne kadar ileri bir seviyede olduğunu gösterir. Resimlerinde oryantalist ve batıyı birlikte kullanarak kendine özgü bir anlayış geliştirmiştir.

Eserlerini genellikle sade, yalın, öz renk ve desenlerden oluşturdu. Şeker Ahmet Paşa eserlerinde doğu ve batı tekniğini kullanmıştır. Şeker Ahmet Paşa yaşadığı dönemin sosyal ve kültürel olaylarını eserlerinde yansıtmaktan kaçınmış ve daha çok bakış açısını doğa üzerine kurmuştur. Onun hem yurt dışı hem de yurt içi gezileri sayesinde gözlem yeteneğini oldukça geliştiğini görmekteyiz. Özellikle eserlerinde doğu ve batı sanatından izler taşıması bunun örneklerinden birisidir. Sanatçı daha çok natürmort çalışmaları ile ünlüdür. İstanbul ve Ankara Resim Heykel Müzeleri ile Sakıp Sabancı Müzesi'nde özel koleksiyonları sergilenmektedir.

Şeker Ahmet Paşa Vazoda Çiçekler


Eser Detayı - Ankara Resim ve Heykel Müzesi


Şeker Ahmet Paşa Natürmort