"The Sound and the Fury" Romanındaki Yozlaşma Faktörü

William Faulkner' ın "Ses ve Öfke" romanındaki yozlaşma okuyuculara kendini gösterir.

Bu, William Faulkner'ın Amerikan geleneğindeki en romanlardan biridir. Güney ve aristokrat yaşam tarzından Kuzey ve dinamik Amerikan toplumuna uzanan romanda Amerikan tarihinin dönüşümünden bahsedilmektedir. İç savaş sonucunda Güney aristokrasisinin otoritesi sarsılmış ve bu kayda değer ve tarihsel değişimleri takip eden inşa dönemi ve süreleri farklı bir aşama açmıştır.

Romanda, Güney aristokrasisinin Compson ailesindeki düşüşü görülür. Bu ailenin her üyesi, Güney aristokrasi biçiminin başka bir versiyonunu yansıtır. Bizi ailenin dört üyesinin hikayelerine götüren dört bölüm var. Bu bölümler, güç ve otorite kaybını, deneyim kaybını ve Güney aristokrasisinin durumlarını göstermektedir.

Caddy, özellikle zihinsel engelli kardeşi Benjy için bir anne figürü gibi görünüyor. Sevgiyi ve korumayı somutlaştırır, bu nedenle genel anlatım nedeniyle anılarını anlamak çok zordur. Benjy'nin hikayelerinin, Caddy'nin evdeyken mutlu günlerine dönme arayışı olan Caddy'ye olan özlemini göstererek anlatıldığını görüyoruz.

Ancak romanın ikinci bir anlatımı olan Quentin'in kısmına geldiğimizde Quentin'in duygularındaki güvensizlik duygusunu kavramış oluyoruz. Kız kardeşi Caddy'yi korumayan bir erkek kardeş oldu. Bu yüzden Caddy'nin sorumluluğunu üstlenemedi. Öte yandan, Caddy'ye karşı ensest davranışlarına atıfta bulunan başka duyguları da var. Belki onu korumak için Caddy hakkında “karışık” olarak adlandırılan gerçekliğin farklı bir versiyonunu yaratır.

Güney aristokrasisinde, eşcinselliğin bu deneyimler arasında örneklendirilebileceği gibi kabul edilemeyecek bazı deneyimler vardır. Bu cinsel tercih olan “eşcinsellik” Quentin tarafından yaşanır, ancak ailesiyle bu konuda açıkça konuşamaz. Yani, belki Caddy ile böceğe yaptığı gönderme, eşcinsel duygularını gizleme eğilimini ifade eder. Ancak bu anlatımın sonunda onun çok ümitsiz ve çaresiz olduğunun farkına varır ve bu durum sonucunda intihar eder. Bu olay bizi, Güney aristokrasisinin normlarına göre toplum içinde cinsel anlamda asla “öteki” olarak kabul edilemeyeceği gerçeğine götürür. Bunun yanı sıra büyükbabaları da bu aristokrasi içinde başarılı bir kişidir; Ancak Quentin, mirasının aksine başarılı bir hayatı takip edemedi. Bu yüzden intihar ederek hayattan kaçmayı tercih ediyor.

Romanın sonunda Jason'ın evi sattığı, Benjy'yi tımarhaneye gönderdiği, Daisy'den kurtulduğu anlatılır. Belki başka bir yere gider, ama onun bölümünde, bu ailenin kaderine hapsedilen ve ancak diğerleri kaçıp başka bir yere gittikten sonra kaçan bir kişi olarak tasvir edilir. Belki de bu, Faulkner'ın dayanıklılığın onların düşüşü olduğunu düşündüğünü görmesinin bir beklentisiydi. Ayrıca, insanlara olgunluk veren ıstırabı da içerir. Acı çekmenin bir sonucu olarak dayanıklılık ortaya çıkar.