Sığır ve sütteki besin maddesi, kanserli hücrelere karşı bağışıklık hücrelerini güçlendiriyor
Et ve sütün kanser üzerindeki etkisi.
Sığır ve sütte bulunan bir besin maddesi, birçok kanser türüne karşı umut verici sonuçlar gösteriyor. Bu besin maddesi, tümörle savaşan bağışıklık hücrelerini aktive ederek, çeşitli kanserli hücrelere saldırıyor. İleride yapılacak araştırmalarla, bu madde, mevcut kanser tedavilerine ek olarak kullanılabileceğini düşündürüyor.
Bu besin maddesi, trans-vaccenik asit (TVA) olarak bilinen, inek ve koyun gibi otlayan hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunan uzun zincirli bir yağ asididir. Chicago Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmada, TVA’nın, farelerden alınan çeşitli türdeki T hücreleri üzerinde etkili olduğu görüldü. T hücreleri, vücudun kansere karşı verdiği yanıtta önemli rol oynayan bağışıklık hücreleridir.
Araştırmacılar, 255 farklı besin bileşiğinden oluşan bir kütüphane oluşturarak, bunların hangilerinin belirli T hücrelerinin desteklenmesine veya güçlendirilmesine yardımcı olabileceğini araştırdılar. En iyi altı adayı seçerek, bunların farelerden alınan T hücreleri üzerindeki etkilerini test ettiler. Bu testler sonucunda, özellikle güçlü bir besin maddesi olan TVA’ya odaklandılar.
TVA, insanların otlayan hayvanlardan elde edilen et veya süt tüketmesiyle vücuda geçen bir yağ asididir. İnsanlar TVA’nın yaklaşık yüzde 20’sini vücutlarında parçalayabiliyor, “Bu yüzden beslenme için önemli bir yağ asidi olarak kabul edilmiyor.” diyor Chen. Geri kalan yüzde 80’inin ne işe yaradığı ise belirsizdi, ancak şimdi Chen, bunun bağışıklık fonksiyonu olduğunu düşünüyor.
Yapılan bir dizi deneyde, araştırmacılar TVA’nın, fare melanom hücrelerinde anti-tümör bağışıklık aktivitesini artırdığını buldular. Deri kanseri veya kolon kanseri olan farelerde, TVA zenginleştirilmiş bir diyet yiyenlerin, yemeyenlere göre tümör büyümesinin önemli ölçüde azaldığı görüldü.
TVA, kanserli hücreleri öldürmede kritik olan bağışıklık hücreleri olan CD8+ T hücrelerinin anti-tümör aktivitesini, bu hücrelerin yüzeyindeki belirli bir reseptörü inaktive ederek artırıyor, araştırmacılar buldular. Lenfoma kanseri olan insanları gözlemlediklerinde, kanlarında daha yüksek seviyede TVA bulunanların, daha düşük seviyede olanlara göre immünoterapi tedavilerine daha iyi yanıt verdiklerini keşfettiler. Ve bir laboratuvar deneyinde, TVA’nın, üç kişiden alınan insan lösemi hücrelerini öldürmek için bir immünoterapi ilacının etkisini artırdığını gördüler.
Bu çalışma, et ve sütte bulunan bir besin maddesinin, kansere karşı bağışıklık yanıtını iyileştirdiğini gösteren ilk çalışma değil. Daha önce yapılan bir araştırmada, sığır etinde bulunan bir başka yağ asidi olan konjuge linoleik asidin (CLA), farelerde meme kanserini önlediği bulunmuştu. Ancak TVA’nın, CLA’dan farklı olarak, sadece otlayan hayvanlardan elde edilebildiğini ve insanlarda da etkili olduğunu belirtiyor Chen.
Chen, TVA’nın, kanser tedavisinde kullanılan mevcut ilaçlarla birlikte verildiğinde, daha iyi sonuçlar verebileceğini umuyor. Ancak bunun için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de ekliyor. “Bu, TVA’nın kanser tedavisinde kullanılabileceğine dair bir kanıt değil, sadece bir ipucu.” diyor.