Sihirli Çember

Jhon William Waterhouse ve Sihirli Çember

Jhon William Waterhose

Anne ve baba ressam olan bir ailede dünyaya gelmiş Jhon William Waterhouse İtalya'da doğmuştur. Çocukluğunu ailesi sayesinde sanat içerisinde büyütmüş, gençlik yıllarında babasının yanında çalışarak heykel ve resim üzerine kendini geliştirmiştir. Çalışmalarında işlediği tema sebebiyle Ön-Rafaelocu olarak görünse de aslında kendisi Neo-Klasik sanat anlayışını benimsemiş bir sanatçıdır.

Başlarda İtalya ve İtalyanlara öz temalar işleyen Waterhouse zamanla Roma mitolojisi, tarih ve edebiyat gibi konular üzerine yoğunlaşmıştır. Ön-Rafaelocular Waterhouse'un eserlerinden etkilenmeye başlamıştır. Ömrünün sonuna kadar çizmeye devam etmiş, şu an eserleri Birleşik Krallıktaki önemli müze ve galerilerde sergilenmektedir.

Sihirli Çember (Magic Circle)

Waterhouse'un mitolojiye ve mistik ögelere olan düşkünlüğü sanat dünyasında bilinen özelliklerinden biridir. Sanatında sık sık sihir ve büyü temalı eserler ortaya koymuş, kadın figürleri üzerinden bu temayı işlemiştir. Özellikle de Odyssey'de bulunan cadı olan mitolojik figür Circe'den etkilenmiştir. Sihirli Çember'de Waterhouse'un büyü ve sihiri ele aldığı ilk çalışmalarındandır.

Resimde kadının izbe ve kayalıklarla dolu bir yerde bir kazanın önünde elindeki sopasıyla görünüyor. Sopasıyla yer bir çember çiziyor, kadın için bir kâhin veya bir cadı olduğu söylenebilir. Kadının elinde sopayla etrafında bulunan kargaların uzaklaşması için yaptığı düşünülebilir. Kargalar eski zamanlarda kötülüğün temsili olarak bilinir hatta bazı kültürlerde şeytan olarak nitelendirilirdi. Sol kısımda bulunan karganın da bir kuru kafa üzerinde durduğu görülüyor.

Kadının belinde bir çiçek demeti elinde ise ay şekilde bir mızrak bulunuyor. Kıyafetinde ise Mısır kültürüne ait semboller bulunduğu görülüyor. Kadının bir büyü yapıyor olabilir veya bir iletişim aracı oluşturuyor olabilir. Eserlerin ne anlattığına dair yorumlar veya çıkarımlar yapabiliyoruz. Ne yazık ki gerçekten yansıtmak ve anlatmak istedikleri sanatçılarıyla beraber sonsuzluğa karışıyor.