Şimdiki Çocuklar Bir Harika Mı?

Çocuklar, ebeveynlerinin aynasıdır.

Şimdiki Çocuklar Bir Harika, Aziz Nesin'in 1967 yılında yazdığı, sadece çocuklara hitap ettiği bir eser değil, her yaştan insana hitap eden bir eserdir. Kitabın ana karakterleri Zeynep ve Ahmet isminde ortaokula giden iki arkadaştır. Zeynep'in şehir değiştirmesi ile arkadaşlıklarını birbirlerine mektuplar yazarak sürdürürler. Bu mektuplar da başlarından geçen gündelik olayları yazarlar. Bazen de birbirlerine sorular yönelterek cevaplar beklerler. Aziz Nesin, bu eserini yazarken oldukça fazla dönem ve eğitim sistemi eleştirisi yapmıştır. Aslında çocuklara bir şeyler öğretmek için yazılmış gibi dursada bu eser çocuklardan çok yetişkinlere yazılmış gibidir. Yetişkin olan insanların çocuk gözüyle nasıl göründüklerini anlatmıştır.

Kitabı okurken çok eğlendiğim zamanlar olsa da, çok büyük bir kısmında düşündüğüm pekçok konu olmuştur, bu konulara örnekler vermem gerekirse: Kitapta Ahmet'in sınıf öğretmenin Müfettiş gelecek diye çocuklara aslında halihazırda öğretmesi gereken konuları, bir çırpıda öğretmeye çalışması fakat başarısız olması. Ya da Zeynep ve Ahmet'in okuluna gelen gazetecinin çocuklara konuşma yaparken, Anadolu'ya gitmeleri gerektiğini, oraların da pek çok okumuş, nitelikli insana ihtiyaç duyduğunu söylemesi sonrasında. Zeynep'in dedesinin yanına gelerek, oğlunun Anadolu'da yapamayacağından dolayı onun tayini için yardım istemesi gibi daha pek çok konuda düşündüğüm bölümler oldu.

Acaba çocuklara gerçekten yeteri kadar ve doğru eğitim veriyor muyuz? çocukları eğitmek sadece onlara matematik, edebiyat, hayat bilgisi öğretmekten ibaret midir? Mesela, çocuklara sorumluklarını başları sıkışınca değil de, aslında sorumluluğu ve görevi bu olduğu için sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini de öğretmemiz gerekmez mi. Ya da, çocuklara bir konuda öğüt verirken\nasihat ederken bahsettiğimiz konuyu kendimizin de yerine getirip getirmediğimize dikkat etmemiz gerekmez mi. Çocukları ufak diye ciddiye almayarak, onları önemsemeyerek yanlarında olur olmadık konularda konuştukdan sonra, bambaşka bir yerde onlar bu konuştuklarımızdan bahsetti diye, onları bizleri utandırdılar diye düşünerek dövmemiz, azarlamamız ne kadar doğru. Daha bunun gibi pek çok konuda düşündüğüm bir eserdi. Umarım okuyan herkesin düşünmesine ve ufak da olsa kendi hayatlarında bir şeyler değiştirmesine sebep olur.


KAYNAKÇA;

Foroğrafı pinterest'ten aldım.