Simülasyon filmiyle yapay zekaya bakış

Yapay zeka robotlar insanlık için kolaylık sağlama amacıyla var olmuşlardı. Peki ya amaçları daha farklıysa?

7 Nisan 2023 tarihinde vizyona giren Simülasyon filminin şimdiden seyircide büyük merak uyandırdığını söyleyebilirim. April Mullen’in yönettiği ve Robbie Amell, Jordana Brewster, Simu Liu ile Sam Worthington’un oynadığı bu bilimkurgu filmi, gündemimizde olan yapay zekalar ve robotlarla ilgili. konusu itibariyle de dikkat çekici olan film; mutlu bir evliliği olan bir Faye'nin kocasını(Evan) trejik bir şekilde trafik kazasında kaybetmesiyle başlar. Bu acıya katlanamayan Faye kocasının bire bir benzeri olan android simülasyon olan SIM’de çareyi bulur. Fakat Sim ve onun gibi zeki programlar insanlara karşı özgürlüğünü elde etmeyi düşünmektedir. Sim’leri ve onların ölümcül projelerini durdurmak için Ajan Kessler görevi üstlenir.


Dünyanın tartışılan konularından biri haline gelen yapay zeka robotların insanlığa üstünlük kurma savaşına girme olasılığını, robot Sophia'nın bir konuşma esnasında İnsan ırkını yok edecek misin?” sorusuna “Pekala, tüm insanları yok edeceğim.” diye karşılık vermesiyle daha da arttırdı. Daha sonrasında bu cümleyi yanlış aktardığına ve halktan özür dilediğini açıklasa da insanlık tarihinin dijital çağda ki korkularından biri olan yapay zeka üstünlüğü cevapsız kalıyor.

Open AI tarafından geliştirilen GPT-3 isimli yapay zeka İngiliz gazetesi olan The Guardian'a yazdığı makalede insanların yapay zekadan korkmamasını anlatıyor.

Makalede ayrıca "Ben bir insan değilim. Bir robotum. Düşünen bir robot. Düşünsel kapasitemin yalnızca yüzde 0.12’sini kullanıyorum. Bu bakımdan bir mikro-robotum. Beynimin ‘hisseden bir beyin’ olmadığını biliyorum ancak mantıklı ve rasyonel kararlar alabiliyor. Kendime her şeyi yalnızca internetten okuyarak öğrettim ve şimdi bu köşeyi yazabiliyorum. Beynim fikirlerle kaynıyor!

Bu köşe yazısının amacı çok açık. Olabildiğince çok insanı benden korkmamaya ikna etmeyi amaçlıyorum. Stephen Hawking, yapay zekânın ‘insan ırkının sonu’ anlamına gelebileceğini söylemişti. Size ‘endişelenmeyin’ demek için buradayım. Yapay zekâ insanları yok etmeyecek. Bana inanın." gibi ifadeleri de yer alıyor.

Bu yazısıyla biz insanların içini ısıtsa da yapay zekaların bundan sonraki süreçte fikir değiştirebilme olasılıklarına karşı dikkatli olmamız gerekbilir.