Sıradışı Faberge Yumurtaları
Mücevher ustası Carl Fabergé tarafından yaratılan sıradışı Faberge yumurtaları.
Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın bölgedeki insani etkileri derin bir yankı bulmaktadır. ABD ve NATO Ülkeleri’nin Rusya’ya bir takım yaptırımlar uyguladığı bir süreç yaşanmaktadır. Bu dönemde Rusya’ya ve Rus oligarklara uygulanan yaptırımlar sık sık gündeme gelmektedir. Pek çok ülkede Rus oligarkların malvarlıklarına elkonulduğu basına yansımaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Rus oligarklardan birisine ait süper yata elkonulması sırasında ele geçirilen bir Faberge Yumurtası eşsiz yumurtaların yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur. Ele geçirilen Faberge Yumurtası’nın basına yansıması ise, Bolşevik İhtilali öncesi Rusya’da yaşayan sıradışı bir mücevher tasarımcısı olan Peter Carl Gustavovich Fabergé’nin yeniden anılmasına vesile olmuştur.
Mücevher ustası Carl Fabergé tarafından yaratılan sıradışı Faberge Yumurtaları:
Mücevher ustası Carl Fabergé tarafından yaratılan sıradışı Faberge yumurtalarının her birinin ayrı bir hikayesi bulunmaktadır. Carl Fabergé, Estonyalı bir baba ile Danimarkalı bir annenin çocuğu olarak St. Petersburg’da dünyaya gelmiştir[1]. Babası Gustav Fabergé, 1842’de açtığı altın ve elmas üzerine çalıştığı küçük bir mücevher atölyesi ile işe başlamıştır. İleri görüşlü bir insan olduğunu düşünülen Gustav Fabergé, oğlu Carl Fabergé’yi, 1960’da henüz ondört yaşındayken Büyük Avrupa Turu’na göndermiştir. Zamanında Faberge'yi aile işinden dünyaca ünlü bir şirkete dönüştürenin ve Faberge Yumurtaları’nın sıradışı hikayesine zemin hazırlayanın da Carl’ın uzun süren bu seyahatı ile edindiği vizyon olduğunu söyleyebiliriz[2]. Carl Faberge, seyahatinde mücevher sanatının merkezi sayılan tarihi kentleri gezmiştir.
Carl Faberge, aile işi olan Faberge Mücevharat’ın başına 1872’de geçmiştir. Faberge Ailesi’nde babadan oğula geçen mesleki tecrübe yanı sıra vizyonerlik ile Carl Faberge babasından öğrendiği mücevher yumurtaları geliştirerek sıradışı sanat eserlerine dönüştürmüştür. Küçük bir aile atölyesi ile başlayan hikaye, Carl Faberge döneminde büyüyerek daha profesyonel ve kreatif olan The House of Fabergé (Faberge Evi)’ne dönüşmüştür.
Her yıl Paskalya Bayramında sıradışı tasarım ve işçiliğe sahip olan Faberge Yumurtaları, Carl Faberge tarafından babası Gustav Faberge ölene kadar Romanov Hanedanlığı’na hediye olarak göndermiştir. İmparatorluk Paskalya Yumurtaları adını alan bu eserler, sıradışı tasarım, süsleme ve renklere sahiptir. Faberge Yumurtaları’nı eşsiz kılan her birinin farklı bir tasarım ve öyküsü olması yanı sıra sadece 53 adet üretildiklerinin bilinmesidir[3]. Sayılarının azlığı, özgünlüğü ve her birinin ayrı bir hikayesi olması sebepleriyle Faberge Yumurtaları sadece bulundukları dönemde değil, 1917’de Faberge Mücevharat kapatıldıktan yüz yıl sonra bile hala insanlarda heyecan uyandırmayı başaran eserlerdir.
Fabergé Müzesi:
Faberge Yumurta’larının bir kısmının (8 tanesi) kayıp olduğu rivayet edilmektedir. Geri kalanlar koleksiyonerlerdedir. Bir kısmı Virginia Sanat Müzesinde sergilenmektedir. Faberge Yumurtaları’nın on beş tanesi Ukrayna doğumlu koleksiyoner Viktor Vekselberg’de bulunmaktadır. Victor Vekselberg, yumurtaları müzayedeye çıkmadan satın almış olup, 2004 yılında Saint Petersburg'da kurduğu Fabergé Müzesi’nde The Blue Room salonunda yumurtalar sergilenmektedir[4].
Faberge Yumurtaları’nın bir kısmını evinizden Faberge Müzesi’nin web sayfasını ziyaret ederek 3D Müze Turu’yla görebilirsiniz. Müze ayrıca online platformda kendi sergiledikleri Faberge Yumurtaları’nın hikayeleri ve içerisinde yer alan küçük sürprizleri de görme imkanı tanıyor[5].
Faberge ailesi kendi dönemine sığmayan vizyonerliklerinin sanatlarına eşlik etmesi ve yarattıkları sıradışı Faberge Yumurtaları ile, basit bir doğa nesnesinin nesiller boyu süren mesleki tecrübe ile süslenip işlenerek nasıl gözlerimizi alamadığımız harika bir esere dönüşebileceğini bize kanıtlıyor.
20.08.2022, Hüda Akçiçek
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Peter_Carl_Faberg%C3%A9
[2] https://fabergemuseum.ru/en/collections/carl-faberge-and-his-firm
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Faberg%C3%A9_yumurtalar%C4%B1
[4] https://fabergemuseum.ru/3dtour/
[5] https://fabergemuseum.ru/en/collections/collection-highlights/