Siyasette Kadınlar

Türkiye'de siyasette kadınlara bakış açısı hakkında kısa bir inceleme.

Son zamanlardaki halkaları çokça söz ettirmiş bir isim olan Bilecik Belediye Başkanı vekili Melek Mızrak Subaşı, bakışıyla herkesin dikkatini çekti ve birçok kişi onu ilk kez tanıdı. Bu da birçok kişi siyasette kadınların tanınma ve bilinme şekillerini tekrar sorgulattı. Daha önceki bölümlerin haberi bile olmayan insanlar Twitter'da büyük bir ilgiyle başkan vekilini konuştu ve paylaştı. Aslında ilk gözlemleri olayı tabii ki yaptıkları gözlemlerdi. Zira kendisine ''Yerli Khaleesi'' denildi. Başkan vekili de bunu Twitter'da paylaşıp herkesle birlikte eğlendi.

Bir siyasetçiden böylesine ilgi ve olumlu yorum ile konuşmaktan mutlu olur. Ama çoğu kadın siyasetçiler ya ''fevri'' bulunuyor ya da tabiri caizse bulunmuyor. Pek çok değerli kadın siyasetçimiz yönetimde bulunuyor, mecliste konuşuyor, halkı temsil ediyor. Ancak bu sınıfa girenleri bile kapsayan ne bir inceleme ne de değerlidir.

Peki Melek Mızrak Subaşı kimdir? Bulgaristan Sofya Yüksek İnşaat Mimarlık ve Jeoloji Üniversitesinde Mimarlık üzerine danışmanlık hizmeti verildikten sonra aynı üniversite tezli yüksek mühendisliğini tamamlamış, Bulgaristan Mimarlar Birliği tarafından ödüle layık görüldü. 2019 seçimleriyle Bilecik Başkan vekilliği görevine başlamış, başarıyla sürdürmektedir.

Diğer bazı kadın siyasetçilerimize de kısaca bakacak olursak; Oya Arslan, Türkiye'nin ilk kadın grubu başkanvekilliğini yapmış Türk siyasetçidir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktorasını tamamlamıştır.

Lale Aytaman, Türkiye'nin ilk kadın valisidir. 91-95 yılları arasında Muğla'da görev yapmıştır.

Sera Kadıgil, TBMM 27.dönem milletvekilidir. Kadıgil, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, doktorasına devam etmektedir. Davranışları genellikle hararetli tartışmaların içinde izleyiciyiz. Bol eleştiri alan bir siyasetçi olmasına rağmen yeti de bir hayli çok.

Hepimizin ayrıldığı siyasetçi Meral Akşener, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin tarihi bölümünden mezun olmuştur. İlk kadın içişleri bakanı unvanına sahiptir. Daha önce TBMM başkanıvekilliği de vermiştir. Şimdilerde ise kendi kurduğu siyasi partinin başkanı olarak kayıtlı olması gerekenler.

Sayamayacağımız kadar Türk kadın siyasetçi Türkiye'den geçti ve çeşitli mevkilerde bulundu. Ama henüz hiçbir kadın cumhurbaşkanı olarak görev almadı, TBMM başkanı olarak görev yapmadı. Evet, siyasi görüş fark etmeksizin kadınlar siyasette ve yönetimde rol alışkanlığından memnun kalıyorlar. Ama yine de tabloyu tatmin etmiyor, daha fazla kadın siyasetçiyi siyaset meydanında istiyoruz.

Temennimiz kadınların daha çok başarılarının duyulması ve yaptıklarıyla tartışmadır. Kadınların sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde siyaset içinde bulunmasından farklı, ilginç, tebrik edilesi. Böyle olmak zorunda değil. Kadınların da erkeklerle aynı oranda mecliste ve yönetimde yaşamaları ve olması gerekendir. Yakın akrabanın bunun normalleştirilmesini, daha çok kadını siyasette ve yönetimde rol alması, görünümlerinden elde ettiği başarılarıyla olasığı bekleniyor.