Başarılı Türk Kadınları ve İlkler (1)

Türk kadınları ve onların bu kadar güçlü olmasını sağlayan ilkleri...

Gül Esin: İlk Kadın Muhtar

1933 yılında 32 yaşındayken 7 erkek adaya karşı 500 oyla muhtar seçilen Gül Esin, ilk kadın muhtarı oldu. Kadınların hakları için savaş verdi. Kaçırma olaylarının önüne geçmek için uğraştı, nikah işlerini düzenledi, kahvehanelerde kumarı yasakladı. Bu ve benzeri işleri ile tam bir örnek oldu.


Türkan Akyol: İlk Kadın Bakan

Hem siyaset hem de tıp alanında saygın bir yeri olan Türkan Akyol, göğüs hastalıkları konusunda uzman akademisyen ve önemli politikacıdır. Eğitimini tamamladıktan sonra Sosyal Demokrat Partisi’nin kurucularından oldu. 1987 yılında İzmir’den milletvekili oldu. 1992 yılında ise Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.


Tansu Çiller: İlk Kadın Başbakan

Siyasetçi, ekonomist, akademisyen ve 22.Başbakan olan Tansu Çiller, 1946 doğumludur. Kaliteli bir lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora hayatını tamamladı. Daha sonra 1991 yılında, DYP ve SHP koalisyon hükümeti zamanında ekonomiden sorumlu bakan oldu. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı olunca DYP’nin genel başkanı oldu. 1993 yılında ise başbakan oldu.

Filiz Dinçmen: İlk Kadın Büyükelçi

1939 yılında Zonguldak’ta doğdu. Ankara Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra yine Ankara’da Siyasal Bilimler alanında yükseköğrenim yaptı. 1961 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Bir süre 2. Ve 3. Katiplik yaptı. 1965 yılında sekreter oldu ve sonunda 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi görevine getirildi ve ilk kadın büyükelçi oldu.


Müfide İlhan: İlk Kadın Belediye Başkanı

1912 doğumlu Mustafa Fevzi Çakmak’ın kardeşinin kızıdır. Muallim Mektebi’nde okumuştur. Ardından İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Eşinin işi gereğinde Berlin’e gitti, Almanca öğrenip oradaki okullar ve eğitim hakkında sertifikalar alıp inceleme fırsatı buldu. Ülkeye geri döndüğünde teklif üzerine Demokrat Parti safında yer aldı. 1950 yılında ise Mersin Belediye Meclisi tarafından Belediye Başkanı seçildi.


Benal Arıman: Seçilme hakkını kullanan ilk kadındır.

1903’te İzmir’de doğdu. İlköğrenimini Bedreka-yı İrfan adlı özel okulda, liseyi Fransız Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise Paris’teki Sorbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde tamamladı.1935 yılında ilk kadın milletvekili oldu. 16 yıl boyunca kadın milletvekili olarak görev yaptı.


Feriha Sanerk: İlk Kadın Emniyet Müdürü

1923 yılında İzmir’de doğdu. Ankara’da Siyasal Bilimler Fakültesi’nde 4 yıl boyunca tek kadın olarak eğitim gördü. Kaymakamlık eğitimi de aldı ama kadın olduğu için atanmadı. Sonunda polis olmaya karar verdi ve bir süre sonra İlk Kadın Emniyet Müdürü oldu. Fakat bu rütbeyi de kadın olduğu için önce vermediler. Daha sonra açtığı davayı kazanıp hakkını aldı.